Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Cragganmore 1976 Connoisseurs Choice Gordon & Macphail

Tasting Notes Posted on 16/06/2023 16:30

Distilleerderij: Cragganmore
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Cragganmore 1976/1993 Connoisseurs Choice, Gordon & Macphail
Kleur: amber
ABV: 40%

Glans

Cragganmore is Keltisch voor ‘grote rots’ en ligt in Ballindaloch, Banffshire, het hartje van de Speyside.  Ze werd opgericht door John Smith, de zoon van de bekende George Smith, oprichter van de Glenlivet Distillery. Het aantal officiële releases kan je op één spreekwoordelijke hand tellen, maar bij de onafhankelijke bottelaars kan je hem relatief makkelijk vinden. Wij stappen even in een tijdmachine en reizen terug naar 30 jaar geleden, toen deze – gedistilleerd in 1976 – op de markt werd gebracht door één van Schotland’s oudste bottelaars.

Ananas op de BBQ, vers geboend leder, walnoten, vanille, droge sherry, mandarijntjes en perzik uit blik… heel expressief en aromatisch. Bijzonder lekkere neus.

De body is wat aan de lichte kant, maar onmiddellijk offreert de malt een old school karakter met mandarijntjes, gepolijst hout (teak!), honing, toffee en appelsienschillen. Verrassend kruidig op kaneel en kardemom. Midpalate krijg ik iets van fruitthee en kastanjes.

De finish is helaas wat aan de korte kant. De malt lijkt snel gewicht te verliezen, als u begrijpt wat ik bedoel. Op het sterfbed zijn het ananas en kastanjes die de lakens delen.

Ik beken dat ik bang was dat hij al wat van glans zou verloren hebben na zo’n dertig jaar op fles, maar dat is allerminst het geval. Wat een heerlijke Cragganmore van een voorbijgegane periode. Liquid history!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 02-04-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Rum: Interludium Rum – Batch 04

Tasting Notes Posted on 16/06/2023 12:30

Distilleerderij: Undisclosed
Regio: Caribbean
Fles: Interludium Rum, Batch 04, Galant Mary, 50 bts
Kleur: vol goud
ABV: 43.2%

Galant Mary

De zomer komt er weer aan en dan staan Mark & Manny op de eerste rij om jullie weer te verleiden met een lekker malternative. Voor de vierde en laatste keer wordt dat een rum, die we Galant Mary doopten. Een goeie verstaander weet daarbij welke rum hier aan de basis ligt, maar we gingen toch nog een stapje verder en smukten hem op met twee rums uit Jamaica om hem nog net dat extra laagje funkiness mee te geven. Het resultaat? Een elegante rum met een hoek af.

Verrassend frisse neus op grapefruit en mokatine bonbons. Hint van koffie met kandijsiroop. Iets van citroengras. Maar wel met een zachte, funky toets, waardoor de rum niet alleen elegant, maar ook ietwat speels overkomt.

Op smaak is hij bijna romig, lekker zoet en kruidig op citrustoetsen, rozijntjes en vijgen, maar wel met een mooie dosis kruidnagel en saffraan. Koffie keert weer, alsook de zacht, zij het toch al wat meer uitgesproken funkiness van de Jamaicaanse rum in de mix. Ik beken dat dit bijzonder gevaarlijk vlot naar binnen kapt.De afdronk is dartel en zoet, alsof onze galante Mary in een zomerjurk over het strand flaneert.

Heerlijk zomerse rum die, ondanks het bescheiden ABV, stevig binnenkomt.

Interludium rum cocktail : ‘Galant Mary on the Merry-Go-Round’

Onze galante Mary mag een keertje uit de bol. Vul een tumblerglas met ijs en giet er 4cl van de Interludium Rum over. Voeg er nu 2cl Cucielo Rosso Torino vermouth aan toe en roer zachtjes gedurende tien seconden. Pak een blikje Gini Lemon en top je glas af. Garneer met een partje limoen en geniet!

Yup. De zomer mag nog lang duren!

Geproefd door Mark Dermul op 03-06-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Auchentoshan 18 Year Old 2003 SMWS 5.98

Tasting Notes Posted on 16/06/2023 06:30

Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Auchentoshan 18 Year Old 2003/2022 SMWS 5.98 ‘A passionate pavlova’, First Fill Bourbon Cask, 203 bts
Kleur: goud
ABV: 58.2%

Meringue

Enkele dagen na mijn verjaardagstasting was ik te gast op het Maltclan whiskyfestival in Halle en uiteraard was Chris als ambassadeur met zijn stand van de SMWS aanwezig. En ziedaar, hij had alweer een nieuwe uit dezelfde reeks mee. Eveneens gestookt in januari 2003 en na 18 rijping op een first fill bourbonvat gebotteld op vatsterkte: A passionate pavlova. Of met deze naam verwezen wordt naar de typische taart met meringue of naar de Russische ballerina laat ik in het midden.

Interessante neus (da’s geen eufemisme!) op frambozen en aardbeien met purperen potpourri. Er zit nog wat honing en tropisch fruit verstopt op de achtergrond, hunkerend om zich te laten ontdekken. Hint van dessertwijn, meringue en slagroom. Interessant, ik zei het al.

Lekker olieachtig, bijna romig. Een explosie van tropisch fruit is nu mijn deel: ananas, mango, abrikozen en zwarte bessen. Meringue, opnieuw. Een flinke prikkel, deels te wijten aan het ABV, maar ook grotendeels te danken aan specerijen van het hout (staartpeper!). Midpalate nestelt de malt zich op je smaakpapillen en onthult hij ook nog papaya en zelfs iets van guava. Interessant!

De afdronk is bijzonder lang op te lang getrokken thee en zwarte bessen, met slechts een heel zacht bittertje op de achtergrond. Meringue op het sterfbed. Dus toch de pavlovataart.

Het bewijst, voor zover nog nodig, dat elk vat echt wel uniek is. Het lijkt wel magie hoe alle zustervaten, allemaal op hetzelfde moment gestookt en te slapen gelegd op hetzelfde vattype, toch een eigen smaaksensatie creëren.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 22-01-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).