Distilleerderij: Cragganmore
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Cragganmore 1976/1993 Connoisseurs Choice, Gordon & Macphail
Kleur: amber
ABV: 40%

Glans

Cragganmore is Keltisch voor ‘grote rots’ en ligt in Ballindaloch, Banffshire, het hartje van de Speyside.  Ze werd opgericht door John Smith, de zoon van de bekende George Smith, oprichter van de Glenlivet Distillery. Het aantal officiële releases kan je op één spreekwoordelijke hand tellen, maar bij de onafhankelijke bottelaars kan je hem relatief makkelijk vinden. Wij stappen even in een tijdmachine en reizen terug naar 30 jaar geleden, toen deze – gedistilleerd in 1976 – op de markt werd gebracht door één van Schotland’s oudste bottelaars.

Ananas op de BBQ, vers geboend leder, walnoten, vanille, droge sherry, mandarijntjes en perzik uit blik… heel expressief en aromatisch. Bijzonder lekkere neus.

De body is wat aan de lichte kant, maar onmiddellijk offreert de malt een old school karakter met mandarijntjes, gepolijst hout (teak!), honing, toffee en appelsienschillen. Verrassend kruidig op kaneel en kardemom. Midpalate krijg ik iets van fruitthee en kastanjes.

De finish is helaas wat aan de korte kant. De malt lijkt snel gewicht te verliezen, als u begrijpt wat ik bedoel. Op het sterfbed zijn het ananas en kastanjes die de lakens delen.

Ik beken dat ik bang was dat hij al wat van glans zou verloren hebben na zo’n dertig jaar op fles, maar dat is allerminst het geval. Wat een heerlijke Cragganmore van een voorbijgegane periode. Liquid history!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 02-04-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).