Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Auchentoshan 18 Year Old 2003/2021 SMWS 5.94 ‘Clotted cream on a mandarin leaf’, First Fill Bourbon Cask, 191 bts
Kleur: goud
ABV: 59.4%

Paranoten

Het is algemeen bekend dat ik tuk ben op Auchentoshan. En onlangs gaf ik mijn jaarlijkse Toshan Man Birthday Tasting. Daarin serveerde ik maar liefst 6 zustervaten, allemaal gestookt in januari 2003, allemaal gerijpt op een first fill bourbon cask en allemaal gebotteld op vatsterkte door de Scotch Malt Whisky Society. En ja, ze waren allemaal verschillend! De zesde fles die ik openmaakte, was deze SMWS 5.94 die de naam ‘Clotted cream on a mandarin leaf’ meekreeg. Het was eveneens één van mijn favorieten van de avond.

Lekker romige neus op mango, aardbeien, meloen en vanille en honing. Iets van Turks Fruit en wat mandarijntjes. Een toets van paranoten die bijzonder snel opmars maakt en na enkele minuten domineert. Nog een mespuntje kaneel en bruine suiker. Lekker!

Ondanks het feit dat deze met 60% alcohol flirt, komt hij zonder branden binnen. Het fruit lijkt nu wel in siroop gedrenkt met een sterke toets van verse gember, wat hem lichtjes astringent maakt en voor een goeie balans zorgt. Midpalate komen de schil van citrusvruchten en wat kalisse mooi tot uiting.

De afdronk is erg lang, bitterzoet op perzik, abrikozen en gember.

Uitstekende, boeiende en vooral entertainende Auchentoshan.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 22-01-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).