Distilleerderij: Grosperrin
Regio: Frankrijk
Fles: Cognac Grosperrin Lot 73 Petite Champagne, Les Bon Vivants, 492 bts
Kleur: koper
ABV: 53.6%

Levensgenieters²

Les Bon Vivants oftewel De Levensgenieters zijn niemand minder dan enerzijds Pieter Knapen van Malternative Belgium en anderzijds Bert Bruyneel van Asta Maurice. Ze hebben de handen wederom in elkaar geslagen om opnieuw een cognac van Grosperrin op de markt te brengen. Hun eerste selectie, die ik vorige zomer proefde (en onmiddellijk aanschafte) was een Lot 84. Nu gaan ze even next level met deze Petit Champagne uit 1973.

Op de neus is het een tijdbom. Het begint met toetsen van overrijp fruit, met name kweepeer en perzik. Een hint van abrikoos en mirabellen. Toegankelijk en fris, maar complex tegelijkertijd. Want na enkele minuten verschijnen er toetsen van munt en kardemom, gekonfijte appelsienen, cake en sigarenkistje. Verse gember. Hazelnoten. Meringue. Bloesems. Bergamotolie. Wordt echt heel erg mooi.

Krachtig op de tong. Lekker kruidig, nu. Denk gember, kaneel, zoethout. Maar het is wederom het fruit dat met de aandacht gaat lopen: kweepeer, nectarine, sultanas, appelsienmarmelade en limoenschillen. Munt en kardemom keren weer. Het sigarenkistje ook. Abrikozen en mandarijnen vanaf de tweede slok.

De afdronk van deze Grosperrin is uitmuntend. Zachte kruiden deemsteren langzaam weg om plaats te maken voor gekonfijt fruit, met appelsien in de hoofdrol.

Fantastische cognac, alweer. Het geboortejaar van Dearly Beloved, dat kon niet slecht zijn, toch? Vanaf nu verkrijgbaar voor 299 EUR, maar ik vrees dat het snel zal gaan.

90/100

Geproefd door Mark Dermul op 29-04-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).