Distilleerderij: Teeling
Regio: Ierland
Fles: Teeling 15 Year Old Single Grain, Sauvignon Blanc Casks, OB 2023
Kleur: licht goud
ABV: 50%

Sauvignon Blanc

Zopas lanceerde Teeling hun 15-jarige Single Grain. Hij rijpte op voormalige bourbonvaten en kreeg dan nog een finish op Bordeaux Sauvignon Blanc witte wijnvaten. Ik verwacht bijgevolg een heel andere type whiskey dan hun voorganger, de 13-jarige single grain op Bordeaux rode wijnvaten.

De neus is zacht en speels op toetsen van citrus, Granny Smith appels en honingzoete kamperfoelie. Op de achtergrond verschijnt sterfruit en roze pompelmoes, met een mooie toets van potloodslijpsel en vanille. Zomer in het glas!

Op smaak is het een feest: citroen, honingmeloen, vanille, sappige peren, zoete appelmoes en appelsienschillen opgeleukt met witte peper en vanille. Langzaam maar zeker gaat het fruit zelfs flirten met de tropen. Erg goed.

Ook de afdronk blijft fruitig. Het begint gepeperd, wordt dan fris om uiteindelijk licht drogend afscheid te nemen.

Erg goeie single grain waarbij de witte wijnvaten hun stempel drukken zonder te domineren, waardoor deze erg fris en monter blijft. Zal eerstdaags in België landen. Voor 110 EUR staat hij in je barkast. Aanrader.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 27-04-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).