Distilleerderij: Tobermory
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Ledaig 17 Year Old 2001/2018, Murray McDavid, Bourbon Barrel, Jurançon Wine Barrique Finish #800063, 274 bts
Kleur: brons
ABV: 59.0%

Jurançon

Aan het vatnummer te zien plukte de onafhankelijke bottelaar Murray McDavid dit vat uit de warehouses van die andere bekende onafhankelijke bottelaar Signatory. Deze Ledaig is bijzonder omwille van het feit dat hij een finish kreeg op een Jurançon Wine Barrique. Voor mij is het alvast de eerste keer dat ik met deze wijn uit de Pyreneeën kennis maak – enfin, in een finish van een whisky welteverstaan. Het is ongetwijfeld van dit wijnvat dat deze Ledaig zijn bronzen kleurtje heeft gekregen.

Terwijl de typische toetsen van Ledaig’s DNA onmiskenbaar zijn, is het vooral de zoetigheid van het wijnvat dat hier de neus domineert. Denk vijgen, gebakken appels, ananas op de BBQ en toffee. Dit lijkt wel rode wijn in een rubberen beker met een slok brak water erbij, maar het werkt!

Hij is lekker romig op smaak en voor zover mogelijk drukt het wijnvat nu nog meer zijn stempel. De maritieme toetsen van het huis worden zonder enig probleem overstemt door zalig zoete toetsen van pruimenlikeur, vijgenconfituur, abrikozengelei en toffee, terwijl de kruiden hem lekker pikant maken. Denk kruidnagel, chili pepers en zoethout. Hij wordt midpalate een tikkeltje umami. Geglazuurd biggetje uit de oven (Hans!). Geweldig!De afdronk is schitterend. Lang, rokerig, zoet, fruitig, kruidig… oh, my, erg bevredigend en bijzonder lang.

Excellente Ledaig, echt waar. Van harte aanbevolen, maar niet meer te vinden.

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 26-03-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).