Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Ledaig 25 Year Old 1995 Valinch & Mallet

Tasting Notes Posted on 14/05/2023 16:23

Distilleerderij: Tobermory
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Ledaig 25 Year Old 1995/2020, Valinch & Mallet, Bourbon Hogshead #179, 236 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 50.7%

Ongeturfd?

Ik proefde deze Ledaig voor het eerst op een tasting in Gent, georganiseerd door Jeroen Moernaut, de eigenaar van Care for Craft Spirits (wat dan weer de opvolger is van zijn boetiek The Bonding Dram). Ik vond op één na elke fles die we die avond proefden echt goed, maar deze stak er voor mij wel met kop en schouders bovenuit. Deze Ledaig werd door Valinch & Mallet gebotteld in 2020 in hun befaamde reeks The Lost Drams (wat mij een beetje verbaast, want Ledaig wordt nog gemaakt, dus ja). Hij werd gestookt in 1995 en rijpte bijgevolg een kwarteeuw.

Hola! Dit is een fruitmandje met abrikozen, limoen, meloen en overrijpe peer – u weet wel, het soort waarvan het sap van je kin drup zodra je er in bijt. Maar… waar is de turf? Waar zijn de maritieme toetsen en het verbrande rubber? Zou het kunnen dat dit eigenlijk gewoon Tobermory had moeten heten? Of is de turf er na 25 jaar gewoon uitgerijpt? Hoe dan ook, absoluut geweldig lekkere neus.

Op smaak is het eerder citrusfruit dat de plak zwaait, aangevuld met papaya en mango, maar ook frisse toetsen van ananas en peer. Nu krijg ik wel wat kruiden die ik op de neus niet had: zoethout, gember en peper. Erg lekker – en verrassend zoet – maar wederom geen turf… hoewel ik helemaal op de achtergrond toch iets van rook ontwaar. Turfrook of woodsmoke, wie zal het zeggen?De afdronk is lekker lang, op moutsuikers, citrusfruit en een fris takje munt. Abrikozen en peper krijgen het laatste woord.Ik liet me vertellen dat er ook ongeturfde Ledaig wordt gestookt. ‘Tobermory, bedoel je?’ opperde ik. Mijn gastheer zweerde van niet. Je zou dus Tobermory en dan zowel ongeturfde als geturfde Ledaig hebben. I find that hard to believe, maar het deert me niet. Deze whisky is uitstekend! Op het moment van schrijven waren er nog twee flessen beschikbaar bij Jeroen (via deze link).

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 26-03-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Ledaig 17 Year Old 2001 Murray McDavid

Tasting Notes Posted on 14/05/2023 06:22

Distilleerderij: Tobermory
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Ledaig 17 Year Old 2001/2018, Murray McDavid, Bourbon Barrel, Jurançon Wine Barrique Finish #800063, 274 bts
Kleur: brons
ABV: 59.0%

Jurançon

Aan het vatnummer te zien plukte de onafhankelijke bottelaar Murray McDavid dit vat uit de warehouses van die andere bekende onafhankelijke bottelaar Signatory. Deze Ledaig is bijzonder omwille van het feit dat hij een finish kreeg op een Jurançon Wine Barrique. Voor mij is het alvast de eerste keer dat ik met deze wijn uit de Pyreneeën kennis maak – enfin, in een finish van een whisky welteverstaan. Het is ongetwijfeld van dit wijnvat dat deze Ledaig zijn bronzen kleurtje heeft gekregen.

Terwijl de typische toetsen van Ledaig’s DNA onmiskenbaar zijn, is het vooral de zoetigheid van het wijnvat dat hier de neus domineert. Denk vijgen, gebakken appels, ananas op de BBQ en toffee. Dit lijkt wel rode wijn in een rubberen beker met een slok brak water erbij, maar het werkt!

Hij is lekker romig op smaak en voor zover mogelijk drukt het wijnvat nu nog meer zijn stempel. De maritieme toetsen van het huis worden zonder enig probleem overstemt door zalig zoete toetsen van pruimenlikeur, vijgenconfituur, abrikozengelei en toffee, terwijl de kruiden hem lekker pikant maken. Denk kruidnagel, chili pepers en zoethout. Hij wordt midpalate een tikkeltje umami. Geglazuurd biggetje uit de oven (Hans!). Geweldig!De afdronk is schitterend. Lang, rokerig, zoet, fruitig, kruidig… oh, my, erg bevredigend en bijzonder lang.

Excellente Ledaig, echt waar. Van harte aanbevolen, maar niet meer te vinden.

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 26-03-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).