Distilleerderij: Glenallachie
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: GlenAllachie 10 Year Old 2009, OB 2020, Sauternes Barrel #3726, 305 bts
Kleur: amber
ABV: 58.5%

Wachten Waard

Voor 2017 sprak amper iemand over Glenallachie, maar sinds Billy Walker de boel overpakte in 2017 heeft hij deze Speyside distilleerderij flink op de kaart gezet. Nu is het  wel GlenAllachie geworden, met hoofdletter A in het midden. Deze malt werd voor zijn tijd in het vat gestoken, maar het was Billy die hem na 10 jaar rijping op een Sauternes wijnvat klaar vond om op vatsterkte te bottelen.

Op de neus vind ik het allemaal nogal aan de ruwe kant. Graan, gist, wijn en iets snoeperigs als van abrikozen en sultanas. Hij wordt beter naarmate hij even kan ademen. Dan wordt dit aangevuld met ananas, druivensap en groene banaan. Een zachte kruidigheid en een plotse opstoot van heidehoning. Dus… schenken, vijf minuten laten ademen en dan genieten.

De body is lekker olieachtig, bijna waxy, maar de malt is heet! Flink pikant op allerhande kruiden van het hout, alvorens de abrikozen, perzik en ananas zich kunnen vertonen. Maar als de malt zich in je mond heeft genesteld en je speekselklieren de boel hebben geblust, blijkt dit een lekker fruitige, doch kruidige malt te zijn.

De afdronk is lang, kruidig en zoet en het beste deel van deze whisky, als u het mij vraagt.

Een GlenAllachie die wat tijd nodig heeft om zijn ware kleuren te tonen, maar hij is het wachten meer dan waard. Bedankt voor het gulle flesrestje, Rony. Dit was lekker!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 04-11-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).