Distilleerderij: Glen Ord
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glen Ord 16 Year Old Manager’s Dram, OB 1991
Kleur: vol goud
ABV: 66.2%

Respect

Dit is een golden oldie, gebotteld toen ondergetekende zelf nog soldaatje speelde voor vadertje staat (ja, ja, zo oud ben ik dat ik in de voorlaatste lichting zat). Vandaag de dag betaal je voor dit kleinood zo’n 1.500 EUR, maar ik had het geluk deze te kunnen proeven tijdens de online Christmas Tasting van de Dutch Whisky Connection met Michiel Wigman en Jeroen Koetsier in december 2020. Aangezien hij 16 jaar gerijpt is, moet dat wel spul uit 1974 of 1975 zijn. En ja, ik weet het, op het label staat Ord en niet Glen Ord. So what?

De neus is bijzonder fruitig, hoor. Denk appels, abrikozen, kweepeer en kruisbessen. En lekker waxy, ook. En clean. En old school. En indrukwekkend. Ik ben nu al fan.

Op smaak komt hij olieachtig en erg stevig binnen. Onmiddellijk weer dat old school gevoel, lekker waxy en rijk. Een explosie van geel fruit en bijenwas. Maar water hoeft niet, mits voorzichtig geproefd met het nodige respect. Doet me denken aan oudere Clynelish. Altijd leuk.

In de heerlijke, lange afdronk verschijnt nog een streepje woodsmoke.

Mijn god, wat een heerlijke malt is me dat zeg. Wat een privilege om dit nog te kunnen proeven.

90/100

Geproefd door Mark Dermul op 09-08-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).