Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Ricci Rum Masterclass by Cinoco

Events Posted on 08/05/2023 21:21

Op maandag 8 mei was ik te gast op de Famille Ricci Rum Masterclass van Cinoco. Niet minder dan 6 rums van dit huis zouden we aan de lippen gaan zetten.

Het geheel werd in goede banen geleid door Jeroen Van Dijck, die we natuurlijk vooral kennen van  Smaakbureau MEUG. Hij haalde zijn beste Frans boven en deed dat excellent. Zijn sidekicks van dienst waren Morgan Ricci, de oprichter van het bedrijf en Stéphane Brandt, brand ambassadeur bij Cinoco.

Alvorens er in te vliegen, hieronder een klein streepje geschiedenis van dit huis.

Het bedrijf Famille Ricci werd opgericht in 2019 in Mougins, het zuiden van Frankrijk en is een nieuwkomer in het blenden en bottelen van rum. Ze wenden hun knowhow aan om uit de distillaten die ze aankopen en te rijpen leggen in hun eigen magazijnen, mooie assemblages te maken. Dat ze met kennis van zaken blenden, mag blijken uit het feit dat hun releases al verschillende awards in de wacht hebben gesleept.

Hieronder mijn, weliswaar vaak beperkte, tasting notes:

Ricci Dynasty l’Origine – 40%

Zoals de naam doet vermoeden, is dit een eerbetoon aan de vader (zijn portret staat ook op het label). De rum is een blend van gefermenteerde melasse en vers suikerriet en toont zijn diversiteit door middel van vier zorgvuldig geselecteerde rumbronnen: Zuid-Amerika, Het Caribisch gebied, Azië en Oceanië. Bovendien krijgt hij een tweede rijping op verschillende houtsoorten: bourbon barrels, cognac- en witte Pineauvaten. Ik krijg vooral toetsen van vers gebak, vanille, honing en zachte houtkruiden. Heel toegankelijke instapper.

Ricci Influences 2 – 46%

Deze blend werd samengesteld met 60% Australische rum en 40% Jamaica en beiden werden gedistilleerd op een pot still. Floraal en speels met toetsen van gedroogd fruit, chocolade, honing en geroosterde noten, maar wel met dat leuke funky randje dat je van Jamaica mag verwachten. Dit vind ik erg plezant.

Ricci 7e Symphonie – 49%

Ik weet nu al dat ik deze blend lekker ga vinden, want hij bestaat voor 70% uit Barbados (Foursquare) en 30% uit Marie-Galante. Die laatste moet wel mijn geliefde Bielle zijn. Heerlijk aromatisch. Café Noir koekjes, marsepein, kokosnoot, gekonfijte appelsien en rietsuiker. Fluweelzacht met een appelsienmarmelade, witte chocolade en zelfs iets van munt. Karamel in de finish. Ik ben fan!

Ricci Volt Face No 3 – 64.5%

Volt Face betekent ‘ommezwaai’ en is genoemd naar het feit dat Morgan iets heel anders wou maken dat wat minder vriendelijk en iets meer uitdagends is. Daar is hij zeker in geslaagd. Volt Face No 3 is een blend van 45% Guyana en 55% Barbados en een hels hoog ABV. Het rijpen gebeurde op vaten van kastanje hout en witte Pineau des Charentes. Werther’s Echte, vers gemalen koffie en Tiramisu met slagroom. Wat een mooie neus! Vloeibaar dessertje. Dat zet zich op smaak lekker door met nog een extra toets van bananenlikeur en zwarte peper. Goed spul!

Ricci OVNI 5 – 57.3%

OVNI doet niet meteen een belletje rinkelen, maar in het Nederlands (of Engels) zouden wij UFO zeggen. Het label geeft al een beetje richting. Deze 5e editie bevat 31-jarige TDL, 27-jarige Panama en 22-jarige St Lucia… Da’s de moeite! Mooi kleurtje, ook. Mahonie. De donkerste van de avond. De neus is een tikkeltje umami. Rosbief? Vers geboend leder, koffiegruis, origine chocolade, geroosterde hazelnoten en simpelweg intens en heerlijk. Op de tong komt daar nog een mooie, warme kruidigheid aan te pas. Dit is bijzonder complex.

Ricci Quintessence 2022 – 57.8%

De Quintessense is een machtige blend van 44 verschillende distilleerderijen. Worthy Park 16yo, Panama 27yo, Diamond 11yo en Caroni 24yo… om er maar enkele te noemen. Funky! Dat is het eerste wat opvalt. Overrijp fruit, licht rottende appelsienen (geen off-note!), zuurdesembrood, ananas op de BBQ, fietsband, yoghurt en vingerverf. Wat is dat hier allemaal? Geweldig en perfect in balans. Staaltje vakmanschap. Kudos!

Wat hebben we geleerd vandaag? Dat – net zoals bij whisky – een goeie blend van rum eveneens een fantastische smaaksensatie kan opleveren.

Dankjewel, Cinoco, voor de mogelijkheid om hier bij te zijn.

May the… Rum be with you!



Glentauchers 6 Year Old 2014 The Whisky Mercenary for The Whisky Hogs

Tasting Notes Posted on 08/05/2023 16:19

Distilleerderij: Glentauchers
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glentauchers 6 Year Old 2014/2020 The Whisky Mercenary for The Whisky Hogs, Sherry Cask, 100 bts
Kleur: koper
ABV: 53.9%

Umami

Glentauchers is zo’n distilleerderij die niet al te vaak op mijn radar verschijnt, maar onlangs werd ik zelf verliefd op een Glentauchers uit 2009 en Manny en ik besloten hem dan maar te bottelen voor MMM. Sindsdien ben ik wel wat meer op de uitkijk naar deze Speysider – die trouwens samen met Glenburgie en Miltonduff het hart vormt van de Ballantine’s blend. In mijn glas zit nu een jonge Glentauchers die 6 jaar op een sherryvat rijpte en gebotteld werd door The Whisky Mercenary voor de Whisky Hogs, een Belgische whiskyclub.

Oh, my! Umami! Spek op de barbecue waar flink wat herbes de Provençe op gestrooid werden en besprenkeld met wat zeezout. En dan volgen de zoete toetsen in de vorm van een confituur van bloedappelsien en rabarber. Tot slot nog iets van geroosterde noten. Wat een leuke neus.

Lekker olieachtig. Hij plakt onmiddellijk aan de tanden. De sterkte is prima zo, geen water nodig. Lekker kruidig op kruidnagel en nootmuskaat aangevuld met gezouten karamel, toffee, melkchocolade en gekonfijte appelsienschillen. Erg, erg goed, zeg!

De afdronk is erg lang, licht drogend en vooral erg kruidig. Kruidnagel op het sterfbed.

Ik was erg blij met de Glentauchers die we voor MMM bottelden, maar moet bekennen: dit is nog wel van een ander niveau. Excellente vatkeuze!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 09-08-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Glen Ord 16 Year Old Manager’s Dram

Tasting Notes Posted on 08/05/2023 06:18

Distilleerderij: Glen Ord
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glen Ord 16 Year Old Manager’s Dram, OB 1991
Kleur: vol goud
ABV: 66.2%

Respect

Dit is een golden oldie, gebotteld toen ondergetekende zelf nog soldaatje speelde voor vadertje staat (ja, ja, zo oud ben ik dat ik in de voorlaatste lichting zat). Vandaag de dag betaal je voor dit kleinood zo’n 1.500 EUR, maar ik had het geluk deze te kunnen proeven tijdens de online Christmas Tasting van de Dutch Whisky Connection met Michiel Wigman en Jeroen Koetsier in december 2020. Aangezien hij 16 jaar gerijpt is, moet dat wel spul uit 1974 of 1975 zijn. En ja, ik weet het, op het label staat Ord en niet Glen Ord. So what?

De neus is bijzonder fruitig, hoor. Denk appels, abrikozen, kweepeer en kruisbessen. En lekker waxy, ook. En clean. En old school. En indrukwekkend. Ik ben nu al fan.

Op smaak komt hij olieachtig en erg stevig binnen. Onmiddellijk weer dat old school gevoel, lekker waxy en rijk. Een explosie van geel fruit en bijenwas. Maar water hoeft niet, mits voorzichtig geproefd met het nodige respect. Doet me denken aan oudere Clynelish. Altijd leuk.

In de heerlijke, lange afdronk verschijnt nog een streepje woodsmoke.

Mijn god, wat een heerlijke malt is me dat zeg. Wat een privilege om dit nog te kunnen proeven.

90/100

Geproefd door Mark Dermul op 09-08-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).