Distilleerderij: Glenglassaugh
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Glenglassaugh 10 Year Old 2010/2020 Rare Cask Release, Pedro Ximenez Butt #2428, 370 bts
Kleur: mahonie
ABV: 57.8%

Sinterklaas

Ondanks het feit dat deze Glenglassaugh best jong is en van een PX butt werd gebotteld na ocharme 10 jaar, leverde het vat toch slechts 370 flessen op. Of zou de rest achtergehouden zijn? Geen idee. Hoe dan ook, deze werd in 2020 gelanceerd in de zogenaamde Rare Case Release reeks.

De neus vertoont de typische PX sherrytoetsen als marsepein, karamel en rozijntjes, maar hier zit flink wat meer in zoals mokka, koffie, noten en een prachtige toets van menthol. Potloodslijpsel en kruidnagel. Ananas op de BBQ. Chicorei en gestoofd witloof. Bosbessen. Erg complex voor zo’n jong beestje – hoewel ik besef dat ik wellicht meer het sherryvat complimenteer dan de malt.

Heerlijk mondvullend, bijna waxy, en onmiddellijk lekker zoet maar niet snoeperig zoet. Bosbessen, karamel, Tunesische pruimenconfituur, aardbeienjam, cacaopoeder, bloedappelsien en origine chocolade. Man, man, man, hier is van alles aan de gang en het is allemaal om ter lekkerst. Wat een pareltje! En neen, hij behoeft absoluut geen water.

In de eerder lange afdronk krijg ik nog een mooie toets van geroosterde hazelnoten, koude koffie en marsepein.

Dit is een Sinterklaas-whisky. Het goed heilig man mag mij gerust een flesje brengen.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 09-08-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).