Distilleerderij: Glen Keith
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glen Keith 25 Year Old 1991/2017 Signatory Vintage The Un-Chillfiltered Collection Cask Strength, Bourbon Barrel #73645, 173 bts
Kleur: licht goud
ABV: 49.0%

Parfum

Hoe on-sexy de verpakking van deze reeks van Signatory ook mogen zijn, de inhoud stelt bijna nooit teleur. Dit is een al iets oudere botteling, namelijk uit 2017, en bevat een Glen Keith die een kwarteeuw sliep op een bourbon barrel. De engelen gingen met een groot deel aan de haal.

Mijn eerste indruk op de neus is dat deze malt grassig en flink floraal is. Maar na enkele ogenblikken in het glas toont hij zijn ware aard: quasi tropisch op mango en pomelo met een frisse toets van munt en wat vanille. Ananas in zijn eigen nat. Er zit ook – gelukkig helemaal in de verte – een geparfumeerde toets aan.

De body is wat aan de lichte kant, moet ik zeggen. Lekker fruitig en zoet met citrus en lychee, mango en opnieuw wat munt… maar dat geparfumeerde van de neus zet zich op smaak flink door, waardoor ik een zepige toets niet kan ontkennen en dat valt me wat tegen.

In de afdronk krijg ik wat houtkruiden en -krullen, gember en peper, terwijl het fruit nog maar eens verandert in perzik en appels. Een streepje woodsmoke op het sterfbed. Maar ook hier blijft de parfum vertegenwoordigd en het is er – voor mij althans – een tikkeltje over.

Blijkbaar ben ik één van de weinige die dat zepige ruikt en/of proeft, als ik zo rond hoor. De meeste liefhebbers prijzen deze de hemel in. Dat kan ik helaas niet.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 09-08-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).