Distilleerderij: Glenfarclas
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glenfarclas 9 Year Old 2004, OB 2013 for Flickenschild Whisky & Cigars, 1st Fill Oloroso Sherry Casks 962, 963 & 964, 1008 bts
Kleur: koper
ABV: 56.1%

Meer dan adequaat

Flickenschild Whisky & Cigars is een delicatessen- en rookwarenshop in Duitsland die met de regelmaat van de klok goeie whisky bottelt (ik heb hier zelfs nog een Auchentoshan staan die door Malts of Scotland voor hen gebotteld werd). In 2013 kozen ze voor een jonge Glenfarclas die op first fill oloroso vaten had gerijpt. Het is een vatting van drie vaten die samen net iets meer dan 1.000 flessen opleverde.

Aangenaam ronde neus op gekonfijt fruit à la perzik, appelsien en sultanas. Een hint van houtlijm steekt de kop op. Da’s onverwacht en doet hier in alle eerlijkheid een beetje afbreuk aan. Na enkele ogenblikken wordt deze flink herbaal. Adequaat, maar verre van wereldschokkend.

Goeie body, dat mag gezegd. Onmiddellijk zoet op gekonfijt fruit zoals de neus beloofde en prettig gekruid. Denk kruidnagel en een hint van kaneel. Honing en nougat treden bij. Appelsienschillen zorgen voor wat zestiness (is dat een woord?). Dit begint langzaam maar zeker zelfs erg mooi te worden. Dit is meer dan adequaat.

De lange afdronk biedt nog wat zoet fruit en kruidigheid, volledig volgens verwachting.

De smaak overtreft hier vlotjes de neus. Dankjewel voor het sample, Davy.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 07-08-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).