Bottelaar: Compass Box
Regio: Schotland
Fles: Compass Box Orchard House, Blended Malt 2021, first fill bourbon, oloroso & French oak
Kleur: stro
ABV: 46%

Honingpomelo

Eind 2021 lanceerde Compass Box hun Orchard House, een blended malt samengesteld met Coal Ila, Clynelish, Linkwood, Tomatin, Benrinnes, Balmenach en Glen Moray. Ik verwacht me aan veel fruit en een mooie waxy toets.

Op de neus word ik alvast niet teleurgesteld: kruisbessen, peren en een karrenvracht aan knapperige appels, met een vettig ondertoon als van kaarsvet (dank u, Clynelish) en ook iets van natte rotsen. En dat allemaal gewikkeld in een flinterdunne nachtjapon van rook (dank u, Caol Ila).

De body is erg licht, moet ik bekennen. Dat had iets meer mogen zijn. De smaak zit wel erg goed met wederom flink wat boomgaardfruit aangevuld met kiwi en iets wat me aan honingpomelo doet denken. En wederom in dat zacht rokerige jasje, dat nu toch iets meer turf vertoont dan op de neus. Lekker!

De afdronk is middellang, maar het fruit moet nu toch de duimen leggen aan moutsuiker en turf, zij het nog altijd erg zacht. Een zacht bittertje op het sterfbed.

Leuke lentewhisky van de kunstenaars van Compass Box.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 31-12-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).