Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Compass Box Ethereal

Tasting Notes Posted on 30/04/2023 16:56

Bottelaar: Compass Box
Regio: Schotland
Fles: Compass Box Ethereal, Blended Malt 2021, Recharred and Refill American Oak, 2430 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 49.0%

Whisky Kunst

Voor de 65e verjaardag van het Franse La Maison du Whisky stelden John Glaser en zijn kornuiten deze blended malt samen met Miltonduff, Caol Ila, Old Pulteney en Ardbeg. De componenten zijn 17 en 26 jaar oud! We mogen ons dus aan een rokerige whisky verwachten, me dunkt.

Heerlijke maritieme neus op citrusvruchten en brak water, aangevuld met enerzijds oestersap en anderzijds vanille. Mooi in balans, die zoete versus zilte toetsen. De turfrook is onmiskenbaar, maar tegelijkertijd absoluut niet in your face. Absoluut geweldige neus!

Nu komt het fruit eerst, gevolgd door gerookte tarbot en olijfolie, gevolgd door iets wat me aan meringue en zelfs manuka honinig doet denken. De tango van het zoete en het zilte is echt een feest voor de smaakpapillen. En daarbij zit hij ook nog eens op een goeie sterkte. Dit is zalig.

De afdronk verrast me door wat Sevilla appelsienen te offreren (inclusief bittere pitten!), alvorens de maritieme elementen (met oesters op kop) het slotwoord te gunnen.

De dames en heren van Compass Box zijn whiskykunstenaars, geen blenders. Knoop dat in uw oren.

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 31-12-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Compass Box Orchard House

Tasting Notes Posted on 30/04/2023 06:55

Bottelaar: Compass Box
Regio: Schotland
Fles: Compass Box Orchard House, Blended Malt 2021, first fill bourbon, oloroso & French oak
Kleur: stro
ABV: 46%

Honingpomelo

Eind 2021 lanceerde Compass Box hun Orchard House, een blended malt samengesteld met Coal Ila, Clynelish, Linkwood, Tomatin, Benrinnes, Balmenach en Glen Moray. Ik verwacht me aan veel fruit en een mooie waxy toets.

Op de neus word ik alvast niet teleurgesteld: kruisbessen, peren en een karrenvracht aan knapperige appels, met een vettig ondertoon als van kaarsvet (dank u, Clynelish) en ook iets van natte rotsen. En dat allemaal gewikkeld in een flinterdunne nachtjapon van rook (dank u, Caol Ila).

De body is erg licht, moet ik bekennen. Dat had iets meer mogen zijn. De smaak zit wel erg goed met wederom flink wat boomgaardfruit aangevuld met kiwi en iets wat me aan honingpomelo doet denken. En wederom in dat zacht rokerige jasje, dat nu toch iets meer turf vertoont dan op de neus. Lekker!

De afdronk is middellang, maar het fruit moet nu toch de duimen leggen aan moutsuiker en turf, zij het nog altijd erg zacht. Een zacht bittertje op het sterfbed.

Leuke lentewhisky van de kunstenaars van Compass Box.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 31-12-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).