Bottelaar: Compass Box
Regio: Schotland
Fles: Compass Box Ethereal, Blended Malt 2021, Recharred and Refill American Oak, 2430 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 49.0%

Whisky Kunst

Voor de 65e verjaardag van het Franse La Maison du Whisky stelden John Glaser en zijn kornuiten deze blended malt samen met Miltonduff, Caol Ila, Old Pulteney en Ardbeg. De componenten zijn 17 en 26 jaar oud! We mogen ons dus aan een rokerige whisky verwachten, me dunkt.

Heerlijke maritieme neus op citrusvruchten en brak water, aangevuld met enerzijds oestersap en anderzijds vanille. Mooi in balans, die zoete versus zilte toetsen. De turfrook is onmiskenbaar, maar tegelijkertijd absoluut niet in your face. Absoluut geweldige neus!

Nu komt het fruit eerst, gevolgd door gerookte tarbot en olijfolie, gevolgd door iets wat me aan meringue en zelfs manuka honinig doet denken. De tango van het zoete en het zilte is echt een feest voor de smaakpapillen. En daarbij zit hij ook nog eens op een goeie sterkte. Dit is zalig.

De afdronk verrast me door wat Sevilla appelsienen te offreren (inclusief bittere pitten!), alvorens de maritieme elementen (met oesters op kop) het slotwoord te gunnen.

De dames en heren van Compass Box zijn whiskykunstenaars, geen blenders. Knoop dat in uw oren.

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 31-12-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).