Distilleerderij: Miltonduff
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Mosstowie 1975 Connoisseurs Choice, Gordon & MacPhail, 750ml
Kleur: vol goud
ABV: 40%

Hout

Mosstowie werd gestookt in de Miltonduff Distillery tussen 1964 en 1981 door middel van twee Lomond stills. Voor mij is het nog maar de derde keer dat ik deze malt aan de lippen zet en het was al geleden van 2015! In het glas zit een jonge Mosstowie die door Gordon & Macphail op de markt werd gebracht eind 1980s in hun befaamde en nog steeds populaire Connoisseurs Choice. Het was één van de oudjes die Arne en Arnout schonken op hun verjaardagstasting in 2023.

Je moet wat geduld hebben om deze oude malt zijn ware gelaat te laten tonen. Het begint met ruwe mout, gevolgd door bierbeslag en brooddeeg om dan langzaam maar zeker te evolueren naar een mooie panoplie van geel en oranje fruit in een stoofpotje.

De body is licht, de smaak evenzeer. Dat wil niet zeggen dat dit zwak is, voor alle duidelijkheid. Ik krijg geel en oranje fruit met wat bittere walnoten, iets van witte peper en gember, hooi en jute zakken. Iets van anijs en eik, ook. Verre van slecht, maar wat mij betreft niet echt top. Een tikkeltje te astringent.

De afdronk is middellang, licht drogend op vanille en tannine.

Lekker, maar het hout is net iets te luid naar mijn gading.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 18-02-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).