Distilleerderij: Drouin
Regio: Frankrijk
Fles: Calvados XO Pays d’Auge Christian Drouin
Kleur: oud goud
ABV: 40%

Om de 15e verjaardag van Belgisch importeur The Nectar wat luister bij te zetten, werd een degustatiebox met niet minder dan 24 samples (én proefglas) samengesteld. Ik kreeg zulk een box toegestuurd door Drankenshop Broekmans (waarvoor dank!) met de vraag om de inhoud kort te bespreken. Vandaag (her)proeven we de Calvados XO van Drouin. En daarmee sluiten we ook deze reeks af. Maar het is alvast niet met de minste, hoor. Ik ontdekte deze calvados twee jaar geleden en was ervan in het begin al zot van. Dit is een erg blij weerzien.

Neus: Ja, dit is heerlijk! Een mooie combinatie van gebakken appeltjes besprenkeld met kaneel en wat amandelschaafsel. Zacht kruidig op komijnzaad en een mespuntje peper. Wat ik wel erg kan appreciëren is de hint van bijenwas die zich langzaam ontwikkeld. Zacht en waxy.

Smaak: Prima body. Tikkeltje waxy, zoals de neus al suggereerde. De appels en de amandelen keren weer, aangevuld met tamme kastanjes, wat peper en zoethout. Lekker complex, licht drogend en ronduit subtiel sexy.

Finish: Mooie, kruidige en zacht drogende afdronk met een mooi bittertje op het sterfbed.

Perfect gebalanceerde Calvados en één van mijn favorieten. Aanrader! Hier te koop.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 24-03-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).