Distilleerderij: Caol Ila
Regio: Schtoland (Islay)
Fles: Port Askaig 100 Proof
Kleur: witte wijn
ABV: 57.1%

Om de 15e verjaardag van Belgisch importeur The Nectar wat luister bij te zetten, werd een degustatiebox met niet minder dan 24 samples (én proefglas) samengesteld. Ik kreeg zulk een box toegestuurd door Drankenshop Broekmans (waarvoor dank!) met de vraag om de inhoud kort te bespreken. Vandaag (her)proeven we Port Askaig 100 Proof, een botteling van Elixir Distillers waarvan het een publiek geheim is dat het over Caol Ila gaat, een vatting van vaten tussen de 7 en 9 jaar oud. En op het oude 100 Proof gebotteld, ook wel Navy Strength, wat betekent dat deze Ileach gebotteld werd op 57.1%.

Neus: Appels en peren, flink wat aardse toetsen en zeelucht, met dominerende assen en peper. Subtiele hint van melkchocolade vermengd met iets umami. Klinkt gek, ruikt hemels. Ah, wat is dit toch een stijl die me ligt!

Smaak: Hij is lekker punchy en brak met vanille, citrus, gerookte ham, iets van BBQ en weer die chocolade. Dat had ik eerder niet. Leuk.

Finish: De afdronk is lang, warm, gepeperd op zoethout met citrus. Een mespuntje kaneel op het sterfbed.

Ik ben ongetwijfeld bevooroordeeld omwille van mijn voorliefde voor Caol Ila, maar verdorie, dit is een belter. Niet te missen. Hier te koop.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 17-03-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).