Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

The Nectar Degustatiebox 8/24: Compass Box Great King Street Marrying Cask Sherry

Tasting Notes Posted on 09/04/2023 19:00

Bottelaar: Compass Box
Regio: Schotland
Fles: Great King Street Marrying Cask Sherry
Kleur: goud
ABV: 49%

Om de 15e verjaardag van Belgisch importeur The Nectar wat luister bij te zetten, werd een degustatiebox met niet minder dan 24 samples (én proefglas) samengesteld. Ik kreeg zulk een box toegestuurd door Drankenshop Broekmans (waarvoor dank!) met de vraag om de inhoud kort te bespreken. Vandaag proeven we een specialleke, geselecteerd door en exclusief gebotteld voor The Nectar, de Great King Street Sherry Marrying Cask van Compass Box. Ik liet me vertellen dat het sherryvat dat voor het huwen van deze blend werd gebruikt afkomstig is van Linkwood.

Neus: Onmiddelijk speels en fruitig met flink wat bosbessen en perzik, maar ook iets van munt dat hem een mooie, frisse lift geeft. Erg toegankelijk. Lente in het glas.

Smaak: Hij is fluweelzacht op de tong met wederom abrikozen, maar ook perzik en een hint van mirabellen, terwijl iets van cacao op de achtergrond verschijnt. Prima sterkte.

Finish: In de afdronk worden de abrikozen nog vervoegd door wat gember, noten en een toets van mokka. Hier te koop.

Gevaarlijk drinkbaar, hoor!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 21-03-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



The Nectar Degustatiebox 7/24: Port Askaig 100 Proof

Tasting Notes Posted on 09/04/2023 15:00

Distilleerderij: Caol Ila
Regio: Schtoland (Islay)
Fles: Port Askaig 100 Proof
Kleur: witte wijn
ABV: 57.1%

Om de 15e verjaardag van Belgisch importeur The Nectar wat luister bij te zetten, werd een degustatiebox met niet minder dan 24 samples (én proefglas) samengesteld. Ik kreeg zulk een box toegestuurd door Drankenshop Broekmans (waarvoor dank!) met de vraag om de inhoud kort te bespreken. Vandaag (her)proeven we Port Askaig 100 Proof, een botteling van Elixir Distillers waarvan het een publiek geheim is dat het over Caol Ila gaat, een vatting van vaten tussen de 7 en 9 jaar oud. En op het oude 100 Proof gebotteld, ook wel Navy Strength, wat betekent dat deze Ileach gebotteld werd op 57.1%.

Neus: Appels en peren, flink wat aardse toetsen en zeelucht, met dominerende assen en peper. Subtiele hint van melkchocolade vermengd met iets umami. Klinkt gek, ruikt hemels. Ah, wat is dit toch een stijl die me ligt!

Smaak: Hij is lekker punchy en brak met vanille, citrus, gerookte ham, iets van BBQ en weer die chocolade. Dat had ik eerder niet. Leuk.

Finish: De afdronk is lang, warm, gepeperd op zoethout met citrus. Een mespuntje kaneel op het sterfbed.

Ik ben ongetwijfeld bevooroordeeld omwille van mijn voorliefde voor Caol Ila, maar verdorie, dit is een belter. Niet te missen. Hier te koop.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 17-03-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



The Nectar Degustatiebox 6/24: Wolfburn Morven

Tasting Notes Posted on 09/04/2023 12:00

Distilleerderij: Wolfburn
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Wolfburn Morven
Kleur: witte wijn
ABV: 46%

Om de 15e verjaardag van Belgisch importeur The Nectar wat luister bij te zetten, werd een degustatiebox met niet minder dan 24 samples (én proefglas) samengesteld. Ik kreeg zulk een box toegestuurd door Drankenshop Broekmans (waarvoor dank!) met de vraag om de inhoud kort te bespreken. Vandaag (her)proeven we Wolfburn Morven die rijpte op een combinatie van first fill bourbon vaten en second fill ex-Islay vaten.

Neus: Appels, peren en een streepje rook, maar bovenal een dominerende hint van kalk. Flink mineraal, dus. Gezouten karamel en pijnboombitten met een zilte zeebries op de achtergrond.

Smaak: Limoensap met peper, vanille, moutsuikers en getoaste eik. Komt relatief jong over. Flink wat florale toetsen.

Finish: Middellange afdronk die licht zoet begint, dan wat bitter wordt, terwijl de rook groots blijft en langzaam wegdeemstert.

Een jonge, krachtige Wolfburn die zijn jonge leeftijd niet kan verbergen (maar wat mij betreft hoeft dat ook niet). Hier te koop.

81/100

Geproefd door Mark Dermul op 17-03-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



The Nectar Degustatiebox 5/24: Fettercairn 12 Year Old

Tasting Notes Posted on 09/04/2023 08:00

Distilleerderij: Fettercairn
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Fettercairn 12 Year Old
Kleur: goud
ABV: 40%

Om de 15e verjaardag van Belgisch importeur The Nectar wat luister bij te zetten, werd een degustatiebox met niet minder dan 24 samples (én proefglas) samengesteld. Ik kreeg zulk een box toegestuurd door Drankenshop Broekmans (waarvoor dank!) met de vraag om de inhoud kort te bespreken. Vandaag (her)proeven we Fettercairn 12 Year Old, een whisky die in het verleden wat stiefmoederlijk werd behandeld, maar de laatste jaren toch meer bijval kent.

Neus: Appels en peren(siroop), honing en een erg zachte kruidigheid treedt mijn neusvleugels tegemoet. Iets van frambozen en vanillesuiker. Erg vriendelijke – sommigen zouden durven zeggen ‘saaie’ – neus. Ik hou hier wel van.

Smaak: Olieachtig en erg zoet. Denk gebakken appeltjes met witte suiker, iets van zoete mout en een enkel takje eucalyptus. Helder. Midpalate komen daar nectarines en een enkele mango aan te pas.

Finish: De afdronk is dan weer verrassend kruidig op sultanas, toffee en suiker.

Lente in het glas. Een ietwat onderschatte malt naar mijn mening. Hier te koop.

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 17-03-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).