Distilleerderij: Fettercairn
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Fettercairn 12 Year Old
Kleur: goud
ABV: 40%

Om de 15e verjaardag van Belgisch importeur The Nectar wat luister bij te zetten, werd een degustatiebox met niet minder dan 24 samples (én proefglas) samengesteld. Ik kreeg zulk een box toegestuurd door Drankenshop Broekmans (waarvoor dank!) met de vraag om de inhoud kort te bespreken. Vandaag (her)proeven we Fettercairn 12 Year Old, een whisky die in het verleden wat stiefmoederlijk werd behandeld, maar de laatste jaren toch meer bijval kent.

Neus: Appels en peren(siroop), honing en een erg zachte kruidigheid treedt mijn neusvleugels tegemoet. Iets van frambozen en vanillesuiker. Erg vriendelijke – sommigen zouden durven zeggen ‘saaie’ – neus. Ik hou hier wel van.

Smaak: Olieachtig en erg zoet. Denk gebakken appeltjes met witte suiker, iets van zoete mout en een enkel takje eucalyptus. Helder. Midpalate komen daar nectarines en een enkele mango aan te pas.

Finish: De afdronk is dan weer verrassend kruidig op sultanas, toffee en suiker.

Lente in het glas. Een ietwat onderschatte malt naar mijn mening. Hier te koop.

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 17-03-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).