Distilleerderij: Boann Distillery
Regio: Ierland
Fles: The Whistler 9 Year Old Marsala Finish for Drankdozijn, b. 2021, Cask #1173, 276 bts
Kleur: koper
ABV: 58.25%

Sicilië

The Whistler is een merk van Ierse whiskey dat door de Boann Distillery wordt vermarkt (terwijl we rustig wachten op hun eigen gestookte spul). Deze 9 Year Old maakt deel uit van een triptiek die in december 2021 gebotteld werd voor de 10e verjaardag van online drankenhandel Drankdozijn. De tweede van de drie die ik proef is deze die 9 jaar op bourbon rijpte en dan gedurende 10 maanden gefinisht werd op Marsala wijnvaten. Marsala is ‘de porto van Sicilië’. Let even op het alcoholpercentage. Twee cijfers na de komma zie je niet zo vaak.

Romige, mierzoete en fruitige neus op allerhande bosbessen, rode bessen, aardbeien en rozijntjes. Vers gemalen koffiebonen en wat cacao verschijnen al snel, maar worden dan nog eens aangevuld met iets stoffigs dat me het gevoel geeft in een vochtige wijnkelder te staan. Dat is knap, hoor. Het is nog niet voorbij. Na drie minuten in het glas wordt hij een tikkeltje snoeperig met guimauve (hoera!) en pure chocolade met pistachecrème vulling. Hoe langer hij in het glas zit, hoe beter hij wordt.

Lekker romig op de tong. Lekker zoet en een tikkeltje pikant, maar bijten doet hij niet. Het fruit steekt al snel met kop en schouder boven de kruiden uit. Denk aardbeien, rode bessen, maar ook abrikozen en sultanas, frambozen en zelfs iets van kokosnoot. De chocolade keert ook weer – sans pistache – en het hout laat stillaan ook van zich horen. Wat een uitstekende malt is dit!

In de middellange afdronk maken de kruiden nog sneller plaats voor al de fruitige toetsen, wat ik erg prettig vind. Frambozen op het sterfbed. Licht drogend.

Zalige whiskey. Misschien moet ik ook maar eens gewoon een Marsala wijntje aan de lippen zetten, wat dit lijkt mij echt wel goed te bevallen. Merci, Benny!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 07-01-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).