Distilleerderij: Teeling
Regio: Ierland
Fles: Teeling 32 Year Old, OB 2022, Rum & PX Sherry Casks, 750 bts
Kleur: vol goud
ABV: 46%

PX is baas

Een Teeling van maar liefst 32 jaar oud… Hij rijpte op een combinatie van rumvaten en PX sherryvaten. Slechts 750 flessen kwamen op de markt. Het prijskaartje is exuberant: 2.500 EUR. Hier ga ik toch best even voor zitten.

De neus is een prachtige combinatie van enerzijds amandelen, perzik en appeltjes en anderzijds kokosnoot, een hint van banaan en nectarines. Heerlijk tropisch met een zachte kruidigheid. Vanille mag natuurlijk niet ontbreken.

Hij is lekker olieachtig en volmondig, maar minder zoet dan verwacht. Naast banaan en perzik krijg ik nu ook wat ananas en abrikozen. De invloed van de PX wordt snel onmiskenbaar. Ja, de PX is baas! De kruidigheid neemt hand over hand toe en doet je al snel vergeten dat deze op ‘slechts’ 46% is gebotteld. Honing en zoethout op de achtergrond. Een streepje turfrook verschijnt, ik ben niet aan het zwansen. Subtiel en complex, dat is deze whiskey zeker.

De afdronk is lang, zoet en kruidig en absoluut geweldig.

Uitstekende Teeling, dus dankjewel Benny voor het sample, maar laten we eerlijk zijn… Te duur.

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 04-01-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).