Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

The Whistler 9 Year Old Moscatel Finish for Drankdozijn

Tasting Notes Posted on 30/03/2023 16:54

Distilleerderij: Boann Distillery
Regio: Ierland
Fles: The Whistler 9 Year Old Moscatel Finish for Drankdozijn, b. 2021, Cask #1025, 276 bts
Kleur: amber
ABV: 59.3%

Fonseca

The Whistler is een merk van Ierse whiskey dat door de Boann Distillery wordt vermarkt (terwijl we rustig wachten op hun eigen gestookte spul). Deze 9 Year Old maakt deel uit van een triptiek die eind 2021 gebotteld werd voor de 10e verjaardag van online drankenhandel Drankdozijn. De eerste van de drie die ik proef is deze die gefinisht werd op Moscatel wijnvaten, in dit geval uit de bodega van het Portugese wijnhuis José Maria Fonseca.

Op de neus is het een mooi panoplie van allerhande fruit, met aardbeien en bosbessen op kop, gevolgd door amandel- en hazelnoten, iets van grapefruit op de achtergrond en net genoeg hout – dat wel nat lijkt, als in een vochtige kelder – om dat allemaal tegengas te geven. Erg goed!

Lekker olieachtig en volmondig en onmiddellijk een tikkeltje pikant. Enerzijds van de alcohol – zonder te branden – anderzijds van de houtkruiden. Denk gekonfijte gember, witte peper en een beetje nootmuskaat. Nestelt zich razendsnel op je tong en wordt dan zelfs heel zacht, waarbij het fruit schittert. Nougat en marsepein gaan iets van een heldere marmelade van bessen vooraf, terwijl op de achtergrond iets van chocolade met karamelvulling verschijnt. Wederom erg goed.

Lekker lange afdronk op zachte toetsen van fruit en de kruiden van de eik. Die deemsteren langzaam weg om de mond uiteindelijk zo goed als droog achter te laten.

Erg mooie Ier. Het probleem is natuurlijk dat Boann met deze heerlijke sourced whiskey de lat natuurlijk erg hoog legt voor hun eigen product. Dankjewel alweer, Benny.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 07-01-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Teeling 32 Year Old

Tasting Notes Posted on 30/03/2023 06:53

Distilleerderij: Teeling
Regio: Ierland
Fles: Teeling 32 Year Old, OB 2022, Rum & PX Sherry Casks, 750 bts
Kleur: vol goud
ABV: 46%

PX is baas

Een Teeling van maar liefst 32 jaar oud… Hij rijpte op een combinatie van rumvaten en PX sherryvaten. Slechts 750 flessen kwamen op de markt. Het prijskaartje is exuberant: 2.500 EUR. Hier ga ik toch best even voor zitten.

De neus is een prachtige combinatie van enerzijds amandelen, perzik en appeltjes en anderzijds kokosnoot, een hint van banaan en nectarines. Heerlijk tropisch met een zachte kruidigheid. Vanille mag natuurlijk niet ontbreken.

Hij is lekker olieachtig en volmondig, maar minder zoet dan verwacht. Naast banaan en perzik krijg ik nu ook wat ananas en abrikozen. De invloed van de PX wordt snel onmiskenbaar. Ja, de PX is baas! De kruidigheid neemt hand over hand toe en doet je al snel vergeten dat deze op ‘slechts’ 46% is gebotteld. Honing en zoethout op de achtergrond. Een streepje turfrook verschijnt, ik ben niet aan het zwansen. Subtiel en complex, dat is deze whiskey zeker.

De afdronk is lang, zoet en kruidig en absoluut geweldig.

Uitstekende Teeling, dus dankjewel Benny voor het sample, maar laten we eerlijk zijn… Te duur.

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 04-01-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).