Distilleerderij: Boann Distillery
Regio: Ierland
Fles: The Whistler 9 Year Old Moscatel Finish for Drankdozijn, b. 2021, Cask #1025, 276 bts
Kleur: amber
ABV: 59.3%

Fonseca

The Whistler is een merk van Ierse whiskey dat door de Boann Distillery wordt vermarkt (terwijl we rustig wachten op hun eigen gestookte spul). Deze 9 Year Old maakt deel uit van een triptiek die eind 2021 gebotteld werd voor de 10e verjaardag van online drankenhandel Drankdozijn. De eerste van de drie die ik proef is deze die gefinisht werd op Moscatel wijnvaten, in dit geval uit de bodega van het Portugese wijnhuis José Maria Fonseca.

Op de neus is het een mooi panoplie van allerhande fruit, met aardbeien en bosbessen op kop, gevolgd door amandel- en hazelnoten, iets van grapefruit op de achtergrond en net genoeg hout – dat wel nat lijkt, als in een vochtige kelder – om dat allemaal tegengas te geven. Erg goed!

Lekker olieachtig en volmondig en onmiddellijk een tikkeltje pikant. Enerzijds van de alcohol – zonder te branden – anderzijds van de houtkruiden. Denk gekonfijte gember, witte peper en een beetje nootmuskaat. Nestelt zich razendsnel op je tong en wordt dan zelfs heel zacht, waarbij het fruit schittert. Nougat en marsepein gaan iets van een heldere marmelade van bessen vooraf, terwijl op de achtergrond iets van chocolade met karamelvulling verschijnt. Wederom erg goed.

Lekker lange afdronk op zachte toetsen van fruit en de kruiden van de eik. Die deemsteren langzaam weg om de mond uiteindelijk zo goed als droog achter te laten.

Erg mooie Ier. Het probleem is natuurlijk dat Boann met deze heerlijke sourced whiskey de lat natuurlijk erg hoog legt voor hun eigen product. Dankjewel alweer, Benny.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 07-01-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).