Distilleerderij: Teeling
Regio: Ierland
Fles: Teeling 21 Year Old Rising Reserve No 1, OB 2022, Finished in Carcavelos Casks, 6.000 bts
Kleur: goud
ABV: 46%

Carcavelos

Rising Reserve… dat klinkt best indrukwekkend. Na de Revival en Renaissance reeksen is het is de nieuwe reeks van Teeling waarin niet minder dan 5 releases van 21-jarige whiskey zullen gebotteld worden. De eerste verscheen eind 2022 op de Belgische markt en kost zo’n 180 EUR. Toegegeven, het is wel een erg knappe decanter. No 1 van deze nieuwe reeks betreft een single malt die 21 jaar rijpte op bourbonvaten en dan gefinisht werd gedurende 5 jaar op Carcavelos vaten. Carcavelos zouden de meesten onder ons witte porto noemen, maar aangezien deze niet in de Douro-vallei wordt gemaakt, mag hij de naam porto niet dragen. Soit, het gaat ons vooral om de whiskey, natuurlijk!

Bijzonder elegante, rijke en erg complexe neus op gestoofde peren, honing, limoen, abrikozen en druiven. Het DNA van Teeling is onmiskenbaar, maar wordt hier erg mooi opgeleukt met extra diepe, zoete en ietwat snoeperige toetsen die van het geheel een indrukwekkende neus maken.

Prima body. Onmiddellijk zoet en fruitig op de tong met appelsien, perzik, abrikozen en limoen, verder aangevuld met smeuïge honing, pompelmoes en walnoten en zelfs wat sigarenkistje. Erg complex en rijk, hoor. Geweldige balans ook. Midpalate spreekt de tannine om deze licht drogend te maken met een perfect bittertje. Uitstekend!

Lekker lange, pittige finish op perzik en abrikoos, gember en kastanjes.

Ik ben een beetje sprakeloos. Thx, Benny!

90/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-01-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).