Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Teeling 21 Year Old Rising Reserve No 1

Tasting Notes Posted on 29/03/2023 16:52

Distilleerderij: Teeling
Regio: Ierland
Fles: Teeling 21 Year Old Rising Reserve No 1, OB 2022, Finished in Carcavelos Casks, 6.000 bts
Kleur: goud
ABV: 46%

Carcavelos

Rising Reserve… dat klinkt best indrukwekkend. Na de Revival en Renaissance reeksen is het is de nieuwe reeks van Teeling waarin niet minder dan 5 releases van 21-jarige whiskey zullen gebotteld worden. De eerste verscheen eind 2022 op de Belgische markt en kost zo’n 180 EUR. Toegegeven, het is wel een erg knappe decanter. No 1 van deze nieuwe reeks betreft een single malt die 21 jaar rijpte op bourbonvaten en dan gefinisht werd gedurende 5 jaar op Carcavelos vaten. Carcavelos zouden de meesten onder ons witte porto noemen, maar aangezien deze niet in de Douro-vallei wordt gemaakt, mag hij de naam porto niet dragen. Soit, het gaat ons vooral om de whiskey, natuurlijk!

Bijzonder elegante, rijke en erg complexe neus op gestoofde peren, honing, limoen, abrikozen en druiven. Het DNA van Teeling is onmiskenbaar, maar wordt hier erg mooi opgeleukt met extra diepe, zoete en ietwat snoeperige toetsen die van het geheel een indrukwekkende neus maken.

Prima body. Onmiddellijk zoet en fruitig op de tong met appelsien, perzik, abrikozen en limoen, verder aangevuld met smeuïge honing, pompelmoes en walnoten en zelfs wat sigarenkistje. Erg complex en rijk, hoor. Geweldige balans ook. Midpalate spreekt de tannine om deze licht drogend te maken met een perfect bittertje. Uitstekend!

Lekker lange, pittige finish op perzik en abrikoos, gember en kastanjes.

Ik ben een beetje sprakeloos. Thx, Benny!

90/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-01-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Teeling 17 Year Old Cognac Cask Distillery Exclusive

Tasting Notes Posted on 29/03/2023 06:51

Distilleerderij: Teeling
Regio: Ierland
Fles: Teeling 17 Year Old Cognac Cask Distillery Exclusive, OB 2022, Cask #16621, 304 bts
Kleur: licht goud
ABV: 55.5%

Indrukwekkend

Eén van de highlights van een bezoek aan een distilleerderij is ongetwijfeld het kunnen afvullen van een eigen fles of de aanschaf van een Distillery Exclusive. Het hoeft geen betoog dat mijn goeie vriend Benny J – Mr Teeling Belgium, weet u nog? – van dit vat een fles kon bemachtigen. Het betreft een Distillery Exclusive die in 2022 werd gebotteld en in de fles zit een Teeling van maar liefst 17 jaar oud, die eerst op bourbonvaten rijpte en dan een finish kreeg op vaten waar eerder cognac rijpte! Hier ben ik nu wel erg benieuwd naar.

Succulente neus op popcorn, moutsuikers, gebakken appels en vanille. Iets van witte chocolade en marsepein en een hint van dessertwijn. Geef hem een minuut of vijf om te ademen en je zal omvergeblazen worden. Heerlijk!

Lekker olieachtig in de mond en onmiddellijk aangenaam zoet. Dessertwijn is het eerste wat in me opkomt, maar als de whiskey zich even heeft mogen nestelen op de tong geeft hij veel meer prijs. Denk appels, amandelen, walnoten, appelsienschillen, kastanjes, houtschaafsel, mandarijntjes, perzik en zelfs abrikozen. Wordt zelfs een tikkeltje tropisch. Wat leuk. En de houtkruiden zorgen voor een pittig randje, hoor. Prima balans tussen spirit en hout.

Lange, fruitige en bijna pikante afdronk. Langzaam maar zeker komt de mond toch helemaal droog te staan.

Indrukwekkende, zeg maar complexe Teeling. Thx, Benny!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-01-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).