Distilleerderij: Teeling
Regio: Ierland
Fles: Teeling 17 Year Old Cognac Cask Distillery Exclusive, OB 2022, Cask #16621, 304 bts
Kleur: licht goud
ABV: 55.5%

Indrukwekkend

Eén van de highlights van een bezoek aan een distilleerderij is ongetwijfeld het kunnen afvullen van een eigen fles of de aanschaf van een Distillery Exclusive. Het hoeft geen betoog dat mijn goeie vriend Benny J – Mr Teeling Belgium, weet u nog? – van dit vat een fles kon bemachtigen. Het betreft een Distillery Exclusive die in 2022 werd gebotteld en in de fles zit een Teeling van maar liefst 17 jaar oud, die eerst op bourbonvaten rijpte en dan een finish kreeg op vaten waar eerder cognac rijpte! Hier ben ik nu wel erg benieuwd naar.

Succulente neus op popcorn, moutsuikers, gebakken appels en vanille. Iets van witte chocolade en marsepein en een hint van dessertwijn. Geef hem een minuut of vijf om te ademen en je zal omvergeblazen worden. Heerlijk!

Lekker olieachtig in de mond en onmiddellijk aangenaam zoet. Dessertwijn is het eerste wat in me opkomt, maar als de whiskey zich even heeft mogen nestelen op de tong geeft hij veel meer prijs. Denk appels, amandelen, walnoten, appelsienschillen, kastanjes, houtschaafsel, mandarijntjes, perzik en zelfs abrikozen. Wordt zelfs een tikkeltje tropisch. Wat leuk. En de houtkruiden zorgen voor een pittig randje, hoor. Prima balans tussen spirit en hout.

Lange, fruitige en bijna pikante afdronk. Langzaam maar zeker komt de mond toch helemaal droog te staan.

Indrukwekkende, zeg maar complexe Teeling. Thx, Benny!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-01-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).