Distilleerderij: Teeling
Regio: Ierland
Fles: Teeling 13 Year Old 2008/2022 for Passion For Whisky, PX cask #29639, 276 bts
Kleur: brons
ABV: 57.8%

Passie

Dit single cask werd geselecteerd door Stefan van der Boog van Passion For Whisky. Het betreft een Teeling uit 2008 die een finish kreeg op – tromgeroffel – een Bodega Ximenez Spinola PX Sherry Cask. Da’s een mond vol, net zoals de bronzen malt die ik nu proef.

Verrassend frisse neus op knapperig appels, hazelnoten, opgelegde rozijntjes, peperkoek en gepofte kastanjes. Hint van geprakte banaan. Minder ‘donker’ dan ik had verwacht, maar wel heel erg lekker en uitnodigend.

Zalige body! Lekker mondvullend, bijna romig, maar wel onmiddellijk flink pikant. Denk kruidnagel, nootmuskaat en chilipeper. Eens de speekselklieren de brand geblust hebben, worden mijn smaakpapillen verblijdt met gedroogd rood fruit, gepocheerde peer en origine chocolade. Een pak ‘donkerder’ dan de neus, dus. Maar ook een flinke trap tegen de tanden.

De afdronk is lekker lang op chocolade en karamel… en nog geen klein beetje ook! Hij sterft wel een flink drogende dood die zelfs een tikkeltje bitter wordt.

We weten dat Stefan en zijn kornuiten een passie hebben voor goed spul. Dit past prima in het rijtje van hun releases. Sample, zoals steeds, van Benny J gekregen, waarvoor dank!

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-01-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).