Bottelaar: Roe & Co
Regio: Ierland
Fles: Roe & Co 13 Year Old Cask Strength 2020 Edition, Port Cask
Kleur: vol goud
ABV: 58%

Porto

Roe & Co heeft zijn eigen distilleerderij en is volop aan de slag, maar voordat hun eigen product matuur is, betalen ze de rekening met releases van whiskey die ze elders hebben aangekocht. In het geval van de Cask Strength Edition voor 2020 gaat het om Ierse whiskey die rijpte op portovaten. Ik verwacht me bijgevolg aan flink wat rood fruit.

Op de neus wordt ik wat dat betreft alvast niet teleurgesteld. Zoetzure krieken zijn mijn deel, alsook een hint van fermenterende aardbeien en wat pompelmoes. Toegegeven, minder zoet dan verwacht. Wat blauwe bosbessen verschijnen na een ogenblik, waardoor hij van zoetzuur evolueert naar donkerzoet. Er zitten ook wat toetsen van groene tuinkruiden in.

Op smaak wordt de invloed van de portovaten pas echt duidelijk met een flinke kruidigheid (kruidnagel, oregano, zwarte peper) die een al even flinke fruitigheid vooraf gaat. Krieken, bosbessen, bloedappelsienen, pompelmoes sap en gekonfijte citrusschillen. De smaak overtreft vlotjes de belofte van de neus.

Lekker lange, warme en kruidige finish die me even aan glühwein doet denken.

Op de World Whisky Awards in 2021 ging deze met de prijs van beste single malt aan de haal in zijn leeftijdscategorie (13 tot 20 jaar). Ik kijk daar niet van op. Wederom bedankt, Benny!

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 17-12-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).