Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

The Whistler 7 Year Old Batch 06

Tasting Notes Posted on 27/03/2023 16:49

Distilleerderij: Boann Distillery
Regio: Ierland
Fles: The Whistler 7 Year Old Batch 06, Bourbon & Oloroso Sherry Casks Finish, OB 2020
Kleur: vol goud
ABV: 59.0%

Te Droog

De Boann distilleerderij werd in 2015 opgericht door de Cooney familie in Drogheda, zo’n 40km ten noorden van Dublin. In 2017 werd de distilleerderij gebouwd, maar stoken kon pas in 2019 beginnen. Dus brengen ze momenteel sourced whiskey op de markt. En dat doen ze onder de naam The Whistler. Ik had reeds het geluk een aantal expressies te proeven, maar moet bekennen dat ik tot op heden nog niet ondersteboven was van wat ze bottelen. Vandaag proef ik hun zesde batch van de 7-jarige die rijpte op bourbonvaten en dan een finish kreeg op oloroso sherryvaten. Fingers crossed.

Zachte, donkerzoete neus op rozijntjes, donker bier (!), kandijsiroop en chocolade. Maar daaronder zit ook een zachte toets van rubber (of sulfer) die me even doet opkijken. Gelukkig blijft het niet hangen en stoort het dus ook niet. Sterker nog, hoe langer je deze whiskey in het glas houdt, hoe beter hij begint te ruiken. Wordt ook een tikkeltje umami. Denk Maggimix kruiden en kippenbouillon. Water toevoegen brengt weinig wijzigingen.

Hij is geweldig olieachtig op de tong. Geen enkele off-note keert weer (hoera!), maar hij wordt wel onmiddellijk bijzonder droog. Rozijnen, pruimen en zelfs wat pruimtabak zijn mijn deel, terwijl de kruidigheid in de vorm van zwarte peper en kruidnagel mijn wordt lekker warm maakt. Maar droog… Te droog. Water toevoegen maakt hem zoeter en minder droog.

Ook in de lange en kruidige finish is het een erg droge bedoening. Ik lijk wel een plank te hebben gelikt. Maar verdund valt dat stukken beter mee.

De neus was okay, de smaak oaky. Zelfde letters, maar een heel andere betekenis. Dat gezegd zijnde, was dit wel het beste wat ik al van The Whistler heb geproefd. En als je er een theelepeltje water aan toevoegt wordt hij ronduit lekker. Thx, Benny!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 17-12-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Roe & Co 13 Year Old Cask Strength 2020 Edition

Tasting Notes Posted on 27/03/2023 06:48

Bottelaar: Roe & Co
Regio: Ierland
Fles: Roe & Co 13 Year Old Cask Strength 2020 Edition, Port Cask
Kleur: vol goud
ABV: 58%

Porto

Roe & Co heeft zijn eigen distilleerderij en is volop aan de slag, maar voordat hun eigen product matuur is, betalen ze de rekening met releases van whiskey die ze elders hebben aangekocht. In het geval van de Cask Strength Edition voor 2020 gaat het om Ierse whiskey die rijpte op portovaten. Ik verwacht me bijgevolg aan flink wat rood fruit.

Op de neus wordt ik wat dat betreft alvast niet teleurgesteld. Zoetzure krieken zijn mijn deel, alsook een hint van fermenterende aardbeien en wat pompelmoes. Toegegeven, minder zoet dan verwacht. Wat blauwe bosbessen verschijnen na een ogenblik, waardoor hij van zoetzuur evolueert naar donkerzoet. Er zitten ook wat toetsen van groene tuinkruiden in.

Op smaak wordt de invloed van de portovaten pas echt duidelijk met een flinke kruidigheid (kruidnagel, oregano, zwarte peper) die een al even flinke fruitigheid vooraf gaat. Krieken, bosbessen, bloedappelsienen, pompelmoes sap en gekonfijte citrusschillen. De smaak overtreft vlotjes de belofte van de neus.

Lekker lange, warme en kruidige finish die me even aan glühwein doet denken.

Op de World Whisky Awards in 2021 ging deze met de prijs van beste single malt aan de haal in zijn leeftijdscategorie (13 tot 20 jaar). Ik kijk daar niet van op. Wederom bedankt, Benny!

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 17-12-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).