Distilleerderij: Boann Distillery
Regio: Ierland
Fles: The Whistler 7 Year Old Batch 06, Bourbon & Oloroso Sherry Casks Finish, OB 2020
Kleur: vol goud
ABV: 59.0%

Te Droog

De Boann distilleerderij werd in 2015 opgericht door de Cooney familie in Drogheda, zo’n 40km ten noorden van Dublin. In 2017 werd de distilleerderij gebouwd, maar stoken kon pas in 2019 beginnen. Dus brengen ze momenteel sourced whiskey op de markt. En dat doen ze onder de naam The Whistler. Ik had reeds het geluk een aantal expressies te proeven, maar moet bekennen dat ik tot op heden nog niet ondersteboven was van wat ze bottelen. Vandaag proef ik hun zesde batch van de 7-jarige die rijpte op bourbonvaten en dan een finish kreeg op oloroso sherryvaten. Fingers crossed.

Zachte, donkerzoete neus op rozijntjes, donker bier (!), kandijsiroop en chocolade. Maar daaronder zit ook een zachte toets van rubber (of sulfer) die me even doet opkijken. Gelukkig blijft het niet hangen en stoort het dus ook niet. Sterker nog, hoe langer je deze whiskey in het glas houdt, hoe beter hij begint te ruiken. Wordt ook een tikkeltje umami. Denk Maggimix kruiden en kippenbouillon. Water toevoegen brengt weinig wijzigingen.

Hij is geweldig olieachtig op de tong. Geen enkele off-note keert weer (hoera!), maar hij wordt wel onmiddellijk bijzonder droog. Rozijnen, pruimen en zelfs wat pruimtabak zijn mijn deel, terwijl de kruidigheid in de vorm van zwarte peper en kruidnagel mijn wordt lekker warm maakt. Maar droog… Te droog. Water toevoegen maakt hem zoeter en minder droog.

Ook in de lange en kruidige finish is het een erg droge bedoening. Ik lijk wel een plank te hebben gelikt. Maar verdund valt dat stukken beter mee.

De neus was okay, de smaak oaky. Zelfde letters, maar een heel andere betekenis. Dat gezegd zijnde, was dit wel het beste wat ik al van The Whistler heb geproefd. En als je er een theelepeltje water aan toevoegt wordt hij ronduit lekker. Thx, Benny!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 17-12-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).