Distilleerderij: Teeling
Regio: Ierland
Fles: Teeling Blackpitts Cask Strength Big Smoke, OB 2022, ex-bourbon casks, 8400 bts
Kleur: licht goud
ABV: 56.5%

Moeilijke Whiskey

Blackpitts is een geturfde versie van Teeling uit Dublin en ik beken dat ik de grootste moeite had om de klassieke release op 46% op prijs te stellen. Ik leek hem niet echt te begrijpen (voor zover je dat van een whiskey al kan zeggen). En nu komen ze opzetten met een versie op vatsterkte, die naar de naam ‘Big Smoke’ luistert. Let wel: de klassieke versie betreft een malt die op bourbonvaten rijpte en dan een finish kreeg op Sauternes vaten, terwijl de Big Smoke niet kon genieten van zulke finish en bovendien dubbel gedistilleerd werd in plaats van triple. Ik ben eens benieuwd.

Relatief rokerige neus met iets van appels en mandarijnen, maar ook ananas op de BBQ en iets van maritieme toetsen. Doet me eerlijk gezegd zelfs een beetje aan jonge Ledaig denken. Op zich geen probleem, natuurlijk. Een toefje rubber op de achtergrond doet me even twijfelen of ik deze neus wel helemaal lekker vind… maar hij herstelt zich snel.

Op smaak is hij bijzonder rokerig, maar tegelijkertijd erg jong en ruw. Appels en peren keren weer, de ananas is nu eerder onrijp. Maar… ik lijk wel een druppel bloed te proeven alsook iets erg floraal waardoor ik deze toch weer wat moeilijker te appreciëren vind. Midpalate verschijnen zoethout en karamel. Iets van aangebrande kruiden (Provençaalse kruiden op houtskool). Scherp. En toch werkt het op één of andere manier.

De afdronk is aan de lange kant met eerst de rook en karamel, maar op het sterfbed wederom iets floraal dat flirt met parfum en een zilte noot op het sterfbed.

Moeilijke whiskey voor mij. Wederom bedankt, Benny!

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 15-12-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).