Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Teeling Blackpitts Cask Strength

Tasting Notes Posted on 22/03/2023 16:41

Distilleerderij: Teeling
Regio: Ierland
Fles: Teeling Blackpitts Cask Strength Big Smoke, OB 2022, ex-bourbon casks, 8400 bts
Kleur: licht goud
ABV: 56.5%

Moeilijke Whiskey

Blackpitts is een geturfde versie van Teeling uit Dublin en ik beken dat ik de grootste moeite had om de klassieke release op 46% op prijs te stellen. Ik leek hem niet echt te begrijpen (voor zover je dat van een whiskey al kan zeggen). En nu komen ze opzetten met een versie op vatsterkte, die naar de naam ‘Big Smoke’ luistert. Let wel: de klassieke versie betreft een malt die op bourbonvaten rijpte en dan een finish kreeg op Sauternes vaten, terwijl de Big Smoke niet kon genieten van zulke finish en bovendien dubbel gedistilleerd werd in plaats van triple. Ik ben eens benieuwd.

Relatief rokerige neus met iets van appels en mandarijnen, maar ook ananas op de BBQ en iets van maritieme toetsen. Doet me eerlijk gezegd zelfs een beetje aan jonge Ledaig denken. Op zich geen probleem, natuurlijk. Een toefje rubber op de achtergrond doet me even twijfelen of ik deze neus wel helemaal lekker vind… maar hij herstelt zich snel.

Op smaak is hij bijzonder rokerig, maar tegelijkertijd erg jong en ruw. Appels en peren keren weer, de ananas is nu eerder onrijp. Maar… ik lijk wel een druppel bloed te proeven alsook iets erg floraal waardoor ik deze toch weer wat moeilijker te appreciëren vind. Midpalate verschijnen zoethout en karamel. Iets van aangebrande kruiden (Provençaalse kruiden op houtskool). Scherp. En toch werkt het op één of andere manier.

De afdronk is aan de lange kant met eerst de rook en karamel, maar op het sterfbed wederom iets floraal dat flirt met parfum en een zilte noot op het sterfbed.

Moeilijke whiskey voor mij. Wederom bedankt, Benny!

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 15-12-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Teeling 5 Year Old 2016 Single Pot Still for Whisky Club Luxembourg

Tasting Notes Posted on 22/03/2023 06:39

Distilleerderij: Teeling
Regio: Ierland
Fles: Teeling 5 Year Old 2016 for Whisky Club Luxembourg, OB 2022, American Virgin Oak Cask #58520
Kleur: vol goud
ABV: 62.6%

Uitstekend

Deze jonge Teeling werd speciaal voor onze vrienden van de Whisky Club Luxembourg op de markt gebracht. Neem even de tijd om te noteren dat deze op 62.6% ABV zit. Pak vervolgens uw brandblusapparaat. Merk op dat het een zustervat is van degene die we net proefden voor de Nederlandse shop Drankdozijn, maar dit volledig terzijde.

Tropisch fruit met flink wat honing en een snoeperig kantje. Dat is de neus van deze Teeling in een notendop. Ananas, een hint van banaan, perzik en abrikoos, kweepeer en ananas op de BBQ. Dit is echt geweldig goed, hoor. En zo Iers als maar kan zijn.

Lekker romig op de tong en wederom die nagenoeg perfecte integratie van alcohol. We spreken hier over bijna 63% en toch behoeft hij geen water om ervan te genieten (op voorwaarde dat je hem natuurlijk met het nodige respect benaderd). Tropisch fruit zonder enige twijfel. Ik zie de palmbomen en blauwe zee al voor me. Ondertussen doet ook het hout zijn duit in het zakje en offreert een beetje witte peper en heel wat zoethout. Verbazingwekkend genoeg heb ik hier niks van herbale toetsen – iets wat ik normaliter met single pot still toch wel heb. Dat moet wel door de dominantie van het vat komen.

De afdronk is lang, zoet, kruidig, warm, heerlijk…

Ik vind deze eigenlijk net een tikkeltje beter dan het zustervat voor onze Nederlandse vrienden, maar ja… ik doe niet in halve puntjes. Maar wat een uitstekende Teeling is me dat, zeg. Thx, Benny!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 14-12-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).