Distilleerderij: Teeling
Regio: Ierland
Fles: Teeling 5 Year Old 2016 for Whisky Club Luxembourg, OB 2022, American Virgin Oak Cask #58520
Kleur: vol goud
ABV: 62.6%

Uitstekend

Deze jonge Teeling werd speciaal voor onze vrienden van de Whisky Club Luxembourg op de markt gebracht. Neem even de tijd om te noteren dat deze op 62.6% ABV zit. Pak vervolgens uw brandblusapparaat. Merk op dat het een zustervat is van degene die we net proefden voor de Nederlandse shop Drankdozijn, maar dit volledig terzijde.

Tropisch fruit met flink wat honing en een snoeperig kantje. Dat is de neus van deze Teeling in een notendop. Ananas, een hint van banaan, perzik en abrikoos, kweepeer en ananas op de BBQ. Dit is echt geweldig goed, hoor. En zo Iers als maar kan zijn.

Lekker romig op de tong en wederom die nagenoeg perfecte integratie van alcohol. We spreken hier over bijna 63% en toch behoeft hij geen water om ervan te genieten (op voorwaarde dat je hem natuurlijk met het nodige respect benaderd). Tropisch fruit zonder enige twijfel. Ik zie de palmbomen en blauwe zee al voor me. Ondertussen doet ook het hout zijn duit in het zakje en offreert een beetje witte peper en heel wat zoethout. Verbazingwekkend genoeg heb ik hier niks van herbale toetsen – iets wat ik normaliter met single pot still toch wel heb. Dat moet wel door de dominantie van het vat komen.

De afdronk is lang, zoet, kruidig, warm, heerlijk…

Ik vind deze eigenlijk net een tikkeltje beter dan het zustervat voor onze Nederlandse vrienden, maar ja… ik doe niet in halve puntjes. Maar wat een uitstekende Teeling is me dat, zeg. Thx, Benny!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 14-12-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).