Distilleerderij: Teeling
Regio: Ierland
Fles: Teeling Pot Still for Germany, OB 2022, Single sherry cask #67906, 330 bts
Kleur: amber
ABV: 60.8%

Single Pot Still

Deze Teeling Pot Still (wat dus betekent dat het recept uit zowel gemoute als ongemoute gerst bestaat) rijpte op een sherryvat. Er wordt echter nergens vermeld over welk type sherry het gaat. Challenge accepted! Het single cask – dat 330 flessen op een bijna 61% opleverde! – werd gebotteld voor de Duitse markt.

De neus begint eerder gesloten en relatief herbaal. Ik word in eerste instantie attent gemaakt op toetsen van bouillon en walnoten, alvorens het fruit zich langzaam maar zeker vertoont. Eens dat gebeurd is, word ik verblijd met het aroma van allerhande bessen en kersen, vijgen en een enkele pruim. Mooie toetsen van dragon en kervel die zo typisch zijn voor deze stijl, worden nog verder aangevuld met iets van dennenhout en een zacht pepertje. Mooi, hoor.

Zijdezacht. Ik kijk nog even naar het ABV. Het is geen typo. Dit zit op bijna 61% en toch brandt deze whiskey absoluut niet. Van goeie integratie gesproken. Maar het moet gezegd: hij is wel een tikkeltje oaky. Het fruit – de kersen en bessen zijn er nog steeds – moet toch wel de duimen leggen voor wat toetsen van het hout, die snel beginnen te domineren. Midpalate krijg ik nog wat espresso, Café Noir koekjes, walnoten en nougat. De kervel en dragon laten zich gelden en roepen ‘Pot Still, Pot Still!’. Gelijk hebben ze.

De afdronk is middellang, zacht drogend met noten en rozijnen op het einde, die tot slot nog een toets van koffie verkeerd leveren met mokkapoeder.

Goed, maar iets minder toetsen van het hout was nog beter geweest. En een tikkeltje dirty, daar houden die Duitsers wel van. Wederom bedankt, Benny!

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 14-12-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).