Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Mystery Masterclass by Cinoco

Events Posted on 20/03/2023 21:28

Op maandag 20 maart was ik te gast op de Mystery Masterclass van Cinoco. Mystery? Dat klinkt veelbelovend. Het gaat wellicht een mooie mix aan spirits zijn, denk ik dan.

Het geheel werd in goede banen geleid door Jeroen Van Dijck, die we natuurlijk vooral kennen van Smaakbureau MEUG. Zijn sidekicks van dienst waren Mathias Soberon (een fijn weerzien, na onze kennismaking op het Nc’nean Press Diner enkele weken geleden) en Michaël ‘Mika’ Yona Costa, twee kerels die minstens zoveel weten van cocktails als ik weet van Auchentoshan… om maar iets te zeggen.

Niet minder dan zes verschillende spirits zouden we samen gaan ontdekken.

Hieronder alvast mijn, weliswaar vaak beperkte, tasting notes:

Heritage Caffo Brandy Riserva 1970 – 42%

In 1865 begon Guiseppe Caffo te stoken in zijn garage aan de voet van de Etna. In 1915 maakte hij zijn droom waar en startte zijn eigen distilleerderij in Santa Venerina op Sicilië. Vandaag de dag wordt het bedrijf gerund door de vierde generatie die verschillende likeuren, siropen en zelfs bieren op de markt brengt en exporteert naar meer dan 70 landen. In het glas zit een erg oude Italiaanse brandewijn, want gestookt in mijn geboortejaar! Hij werd na 46 jaar rijping gebotteld. Complexe neus die het midden houdt tussen cognac en grappa, met ananas, druivensap, rietsuiker en honing, maar ook enkele funky toetsen vertoont als van Jamaicaanse rum. Denk plasticine en nat zand, rottende appelsienen en guimauve. Op smaak krijg ik appelsienen, kersen, druiven, appels, honing, perzik, ananas… hij blijft geven, hoor. Wordt wel heel erg fruitig en neigt plots zelfs naar snoep. Een beetje woodsmoke, zelfs! Wat is dit mooi. Complex en intrigerend. De afdronk is erg goed. Lang, houdt het midden tussen zoet en snoeperig met wat funky toetsen op het sterfbed. Stravecchio betekent niet meer of niet minder dan ‘erg oud’. De heren suggereerden om hier een Sazerac mee te maken.

Calvados Boulard XO Mizunara Finish – 44%

Calvados is een eau-de-vie verkregen door het distilleren van appelcider. Lijkt sterk op cognac, maar er zijn toch wezenlijke verschillen. Calvados komt uit het gelijknamige departement in Normandië. De appelcider wordt tweemaal gedistilleerd en dan op eikenhouten vaten gelagerd. Er worden vier typen appels gebruikt: zoet, bitter, bitterzoet en zuur. De bekendste soorten zijn Noël des Champs en de Argile Rouge, maar er zijn er meer dan duizend! Voor een liter Calvados wordt niet minder dan 18kg appels gebruikt. Maison Boulard werd in 1825 opgericht en is één van de bekendste uit de regio Pays d’Auge. Ze zijn in 1825 gestart – opgericht door Pierre-Auguste Boulard – en ontwikkelen sindsdien Calavdos van generatie op generatie. Vandaag de dag wordt het huis gerund door Pierre en Vincent Boulard, de achter-achter-kleinkinderen van de oprichter. In ons glas zit een XO die eerst rijpte in Franse eik en daarna gefinished werd in Japanse Mizunara-vaten! Op de neus krijg ik geroosterde hazelnoten, brioche en eik naast de obligate karrenvracht aan zoete, gebakken appels. Hint van marsepein, echt waar. Een florale toets en flink wat vanille. Een vloeibaar dessert. Hij streelt de tong, zo zacht is deze Calvados (hoewel het eigenlijk zo niet mag heten). Opnieuw gebakken appels en mooie toetsen van hout en noten, maar hij krijgt ook iets heel snoeperigs. Rode-veter-snoep en een hint van kalisse. Erg harmonieus en perfect gebalanceerd. De mizunara geeft hem, naar mijn mening, iets herbaal en minty. Een elegante afdronk, fluweelzacht en boeiend.

Massenez Liqueur Golden Eight – 25%

Al sinds begin 19e Eeuw maakt Massenez eau-de-vie en in ons glas zit er eentje die van peren werd gemaakt. Die ruikt naar Werther’s Echte en gepureerde perensaus. Oh, my, erg, erg zoet! Hij schenkt stroperig en is onmiddellijk mierzoet op peren, chocolade en iets van noten. In die mate zoet dat ik me afvraag of dit wel bestemd is om puur te drinken dan wel te gebruiken in een cocktail. Probeer het ‘on the rocks’, oppert Michaël. Mathias maakte er onmiddellijk een cocktail mee met bourbon en sherry én een mooie druppel gele Chartreuse, opgesmukt met een ‘big boy dash’ bitters. Dat kan niet anders dan lekker zijn!

Braeckman Virgin Oak Finish Edition 2022 – 46%

Deze limited edition van Belgisch stoker Braeckman uit Oudenaarde werd geproduceerd van zowel mout als rogge. Hij werd eerst gerijpt in first fill bourbon barrels en kreeg dan nog een finish van 6 maanden in heavily charred American virgin oak. De neus offreert voornamelijk vanille, vers gezaagd hout en een handjevol noten. Daar komen, ongetwijfeld dankzij de virgin oak, nog een mooi panoplie aan kruiden aan te pas. Hij doet me zelfs even aan een barrel aged gin denken! Koriander, jeneverbes en staartpeper. Erg zacht op de tong, in feite, op wederom een karrenvracht aan vanille, wat potloodslijpsel, zachte toetsen van peper en zelfs een mespuntje kaneel. Prima gebalanceerd. De afdronk is middellang op bloemsuiker, butterscotch en crème brûlée. Indrukwekkend… in zijn genre.

J.M. Rhum Agricole Epices Creoles – 46%

J.M. werd opgericht in 1790 aan de voet van de vulkaan Montagne Pelée. Ze produceert een Rum Agricole die in een kolom wordt gedistilleerd van
suikerriet. Van deze rum – rhum agricole – zegt Mathias dat hij speciaal voor het maken van cocktails werd ontwikkeld. Hij is inderdaad puur nogal gepeperd – dan moeten dan wel die Creoolse kruiden zijn – en droog, ook al vertoont hij ook mooie toetsen van tropisch fruit. Maar gemixt met een beetje siroop en een klein beetje citroensap krijg je een mooie drank waarmee je kan wegdromen over de stranden van Martinique.

Petrus Boonekamp Blood Bitter – 30%

Eindigen deden we met deze Nederlandse Blood Bitter, die als aperitief kan gedronken worden, maar vanzelfsprekend erg goed gebruikt kan worden in cocktails. Mika maakte een erg eenvoudige cocktail door een goeie scheut hiervan aan te vullen met een half flesje tonic, opgesmukt met een schijfje grapefruit. Dit is toch wel een flinke step-up van een ‘gewone’ Campari (no offense). Dit komt in huis voor deze zomer! Ik ga Negronis maken!

Dat was weer erg leuk (in alle betekenissen van het woord!). Er is zoveel lekkers op de markt en we staan daar veel te weinig bij stil (ik kijk nu vooral naar de whiskyfreaks onder ons, waar ik mezelf zeker toe reken). Daarom vind ik deze masterclasses van Cinoco zo boeiend. En ik heb weer wat inspiratie kunnen opdoen om de barkast te diversifiëren.

Dankjewel, Cinoco, voor de mogelijkheid om hier bij te zijn.

May the… Mystery be with you!Teeling Pot Still for Germany

Tasting Notes Posted on 20/03/2023 16:34

Distilleerderij: Teeling
Regio: Ierland
Fles: Teeling Pot Still for Germany, OB 2022, Single sherry cask #67906, 330 bts
Kleur: amber
ABV: 60.8%

Single Pot Still

Deze Teeling Pot Still (wat dus betekent dat het recept uit zowel gemoute als ongemoute gerst bestaat) rijpte op een sherryvat. Er wordt echter nergens vermeld over welk type sherry het gaat. Challenge accepted! Het single cask – dat 330 flessen op een bijna 61% opleverde! – werd gebotteld voor de Duitse markt.

De neus begint eerder gesloten en relatief herbaal. Ik word in eerste instantie attent gemaakt op toetsen van bouillon en walnoten, alvorens het fruit zich langzaam maar zeker vertoont. Eens dat gebeurd is, word ik verblijd met het aroma van allerhande bessen en kersen, vijgen en een enkele pruim. Mooie toetsen van dragon en kervel die zo typisch zijn voor deze stijl, worden nog verder aangevuld met iets van dennenhout en een zacht pepertje. Mooi, hoor.

Zijdezacht. Ik kijk nog even naar het ABV. Het is geen typo. Dit zit op bijna 61% en toch brandt deze whiskey absoluut niet. Van goeie integratie gesproken. Maar het moet gezegd: hij is wel een tikkeltje oaky. Het fruit – de kersen en bessen zijn er nog steeds – moet toch wel de duimen leggen voor wat toetsen van het hout, die snel beginnen te domineren. Midpalate krijg ik nog wat espresso, Café Noir koekjes, walnoten en nougat. De kervel en dragon laten zich gelden en roepen ‘Pot Still, Pot Still!’. Gelijk hebben ze.

De afdronk is middellang, zacht drogend met noten en rozijnen op het einde, die tot slot nog een toets van koffie verkeerd leveren met mokkapoeder.

Goed, maar iets minder toetsen van het hout was nog beter geweest. En een tikkeltje dirty, daar houden die Duitsers wel van. Wederom bedankt, Benny!

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 14-12-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Teeling Pot Still for Celtic Whiskey Shop

Tasting Notes Posted on 20/03/2023 06:33

Distilleerderij: Teeling
Regio: Ierland
Fles: Teeling Pot Still for Celtic Whiskey Shop, OB 2022, Chestnut PX cask #29842
Kleur: brons
ABV: 58.2%

Zoetzuur

Deze Teeling Pot Still (wat dus betekent dat het recept uit zowel gemoute als ongemoute gerst bestaat) rijpte op een Chestnut PX vat. Ja, inderdaad, de Ieren hebben voor rijping meer vrijheid dan de Schotten, die gelimiteerd zijn tot eikenhout. Het single cask werd op vatsterkte gebotteld voor de Celtic Whiskey Shop. Maar uiteraard kon Mr Teeling Belgium, aka mijn goede vriend Benny, ook de hand leggen op een flesje.

De neus is bijzonder. Ik druk me erg zacht uit. Zoetzuur (met de nadruk op de eerste lettergreep) met toetsen van rozijnen, bloedappelsien, walnoten en pruimtabak. Bijzonder, maar ik zou er blind niet meteen Teeling hebben uitgehaald (wat geen probleem hoeft te zijn) of zelfs maar aan whiskey hebben gedacht (wat ik dan wel als problematisch ervaar). Een lichte toets van vers afgestreken lucifers op de achtergrond, in een hoofdgreep gehouden door late vanille. Hij heeft bovendien iets umami wat me aan vleesjus doet denken, met een druppeltje rancio. Bijzonder, ik zei het al.

De body is mooi olieachtig en de whiskey komt stevig zoet binnen. Weg zijn die vreemde zoetzure toetsen, die hier helemaal overstag gaan voor de PX. Donkerzoet fruit met rozijntjes en pruimen op kop, gevolgd door een lekkere prikkel van de kruiden. Nootmuskaat, kaneel en een zwart pepertje. Dit is aangenaam en past perfect bij het seizoen.

De afdronk is lekker lang, zoet en kruidig.

Interessante whiskey, da’s het minste wat je hiervan kan zeggen. Op de dubieuze neus na een erg mooie verrassing. Thx, Benny!

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 14-12-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).