Distilleerderij: Teeling
Regio: Ierland
Fles: Teeling Pot Still for Celtic Whiskey Shop, OB 2022, Chestnut PX cask #29842
Kleur: brons
ABV: 58.2%

Zoetzuur

Deze Teeling Pot Still (wat dus betekent dat het recept uit zowel gemoute als ongemoute gerst bestaat) rijpte op een Chestnut PX vat. Ja, inderdaad, de Ieren hebben voor rijping meer vrijheid dan de Schotten, die gelimiteerd zijn tot eikenhout. Het single cask werd op vatsterkte gebotteld voor de Celtic Whiskey Shop. Maar uiteraard kon Mr Teeling Belgium, aka mijn goede vriend Benny, ook de hand leggen op een flesje.

De neus is bijzonder. Ik druk me erg zacht uit. Zoetzuur (met de nadruk op de eerste lettergreep) met toetsen van rozijnen, bloedappelsien, walnoten en pruimtabak. Bijzonder, maar ik zou er blind niet meteen Teeling hebben uitgehaald (wat geen probleem hoeft te zijn) of zelfs maar aan whiskey hebben gedacht (wat ik dan wel als problematisch ervaar). Een lichte toets van vers afgestreken lucifers op de achtergrond, in een hoofdgreep gehouden door late vanille. Hij heeft bovendien iets umami wat me aan vleesjus doet denken, met een druppeltje rancio. Bijzonder, ik zei het al.

De body is mooi olieachtig en de whiskey komt stevig zoet binnen. Weg zijn die vreemde zoetzure toetsen, die hier helemaal overstag gaan voor de PX. Donkerzoet fruit met rozijntjes en pruimen op kop, gevolgd door een lekkere prikkel van de kruiden. Nootmuskaat, kaneel en een zwart pepertje. Dit is aangenaam en past perfect bij het seizoen.

De afdronk is lekker lang, zoet en kruidig.

Interessante whiskey, da’s het minste wat je hiervan kan zeggen. Op de dubieuze neus na een erg mooie verrassing. Thx, Benny!

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 14-12-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).