Distilleerderij: Teeling
Regio: Ierland
Fles: Teeling 15 Year Old 2006 for the Duchess, OB 2022, Virgin Amburana Brazilian Hardwood cask #6210, 216 bts
Kleur: licht goud
ABV: 57.8%

Amburana

Virgin Amburana Brazilian Hardwood? Wat een mond vol. Het is eigenlijk een vattype dat voornamelijk wordt gebruikt om Cachaça te rijpen. Of rum. Het is een houtsoort waar de Schotten niet aan mogen komen (want geen eik), maar de Ieren hoeven zicht daar niks van aan te trekken. En dus ging de innovatie Teeling distilleerderij er mee aan de slag. En de Nederlandse bottelaar The Duchess ging met dit vat aan de haal nadat de whiskey de leeftijd van 15 jaar bereikte. Het vat leverde nog 216 flessen op vatsterkte op.

Marsepein en wortelcake! Dat is het eerste wat ik ruik als ik deze frisse Teeling aan de neus zet. Daarna volgens toetsen van appelcake, boerenboter, winegums en Sirop de Liège. Apart en uniek. Ik heb nog nooit een Teeling in het glas gehad die zo rook. Blind zou ik compleet verloren zijn. Een vreemde toets van UHU-lijm die gedeeltelijk wordt goedgemaakt door tonkabonen en rozijnen. Mokka-ijs. Als je hem de volle vijf minuten in het glas kan gunnen, krijg je ook nog wat versgemalen koffiebonen en gestoofd witloof. Ik zever niet. Het is wennen, maar lekker is het wel.

Olieachtig op de tong. Opnieuw verschijnen de tonkabonen en de appelcake, hoewel die nu worden aangevuld met zoete toetsen van abrikozengebak en honing. Maar ik beken dat hij tegelijkertijd flink droog wordt met enkele bittere toetsen van kastanjes en gekonfijte gember. Nog wat zoethout en iets wat me aan hars doet denken. Marsepein steekt ook hier weer de kop op. Boeiend!

De afdronk is lang, erg lang. Gebakken appeltjes, amandelschaafsel en tonkabonen moeten zo langzaam aan de duimen leggen tegen kaneel, nootmuskaat en flink wat zwarte peper.

Bizarre, lekker, boeiende Teeling! Je betaalt hier wel zo’n 150 EUR voor. Trouwens… dit is mijn 75e Teeling tasting note. Da’s best indrukwekkend voor zo’n jonge distilleerderij, toch?

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 11-12-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).