Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Teeling 15 Year Old 2006 for The Dutchess

Tasting Notes Posted on 03/19/2023 16:32

Distilleerderij: Teeling
Regio: Ierland
Fles: Teeling 15 Year Old 2006 for the Duchess, OB 2022, Virgin Amburana Brazilian Hardwood cask #6210, 216 bts
Kleur: licht goud
ABV: 57.8%

Amburana

Virgin Amburana Brazilian Hardwood? Wat een mond vol. Het is eigenlijk een vattype dat voornamelijk wordt gebruikt om Cachaça te rijpen. Of rum. Het is een houtsoort waar de Schotten niet aan mogen komen (want geen eik), maar de Ieren hoeven zicht daar niks van aan te trekken. En dus ging de innovatie Teeling distilleerderij er mee aan de slag. En de Nederlandse bottelaar The Duchess ging met dit vat aan de haal nadat de whiskey de leeftijd van 15 jaar bereikte. Het vat leverde nog 216 flessen op vatsterkte op.

Marsepein en wortelcake! Dat is het eerste wat ik ruik als ik deze frisse Teeling aan de neus zet. Daarna volgens toetsen van appelcake, boerenboter, winegums en Sirop de Liège. Apart en uniek. Ik heb nog nooit een Teeling in het glas gehad die zo rook. Blind zou ik compleet verloren zijn. Een vreemde toets van UHU-lijm die gedeeltelijk wordt goedgemaakt door tonkabonen en rozijnen. Mokka-ijs. Als je hem de volle vijf minuten in het glas kan gunnen, krijg je ook nog wat versgemalen koffiebonen en gestoofd witloof. Ik zever niet. Het is wennen, maar lekker is het wel.

Olieachtig op de tong. Opnieuw verschijnen de tonkabonen en de appelcake, hoewel die nu worden aangevuld met zoete toetsen van abrikozengebak en honing. Maar ik beken dat hij tegelijkertijd flink droog wordt met enkele bittere toetsen van kastanjes en gekonfijte gember. Nog wat zoethout en iets wat me aan hars doet denken. Marsepein steekt ook hier weer de kop op. Boeiend!

De afdronk is lang, erg lang. Gebakken appeltjes, amandelschaafsel en tonkabonen moeten zo langzaam aan de duimen leggen tegen kaneel, nootmuskaat en flink wat zwarte peper.

Bizarre, lekker, boeiende Teeling! Je betaalt hier wel zo’n 150 EUR voor. Trouwens… dit is mijn 75e Teeling tasting note. Da’s best indrukwekkend voor zo’n jonge distilleerderij, toch?

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 11-12-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Teeling 20 Year Old for Bresser & Timmer

Tasting Notes Posted on 03/19/2023 06:31

Distilleerderij: Teeling
Regio: Ierland
Fles: Teeling 20 Year Old Vintage Reserve Collection Bresser & Timmer, OB 2022, Rivesaltes cask #55914
Kleur: mahonie
ABV: 54.4%

Genieten met hoofdletter G

Rivesaltes is een vin doux naturel (ook wel likeurwijn), wat zoveel betekent als een zoete Franse dessertwijn uit de Rousillon. En op zo’n vat mocht deze Teeling maar liefst 2 decennia lang rijpen alvorens de Nederlandse importeur Bresser & Timmer er in 2022 mee aan de haal ging. Het zal u niet verbazen dat het sample dat momenteel in mijn glas zit mij wederom werd bezorgd door Benny J, die ik graag en geheel terecht omschrijf als Mr Teeling Belgium. Prachtig kleurtje. Proeven, die handel!

Oh, dit is wel erg apart… én erg goed! Een stoofpotje van flink wat fruit met in de hoofdrol banaan, pruim, bloedappelsien en kruisbessen. Voeg daar maar onmiddellijk een handjevol noten aan toe alsook smeuïge honing, pruimtabak en wat melkchocolade. Wat een heerlijke neus is me dat! Wat late boerenboter, vanille en chocolate chip cookies maken het plaatje compleet. Absoluut heerlijk!

De alcohol is perfect geïntegreerd. Deze brandt absoluut niet, hoewel hij best pittig binnenkomt. Nu krijg ik eerst iets van rode wijn, onmiddellijk opgeleukt met kruiden van het vat. Denk kruidnagel, nootmuskaat en zwarte peper. Dan explodeert het fruit op de tong: banaan, rode bessen, appelsienen en abrikozen. Karamel, chocolade, rood fruit, bessen… hij heeft het allemaal en het is simpelweg perfect in balans. Honing en Earl Grey thee, een stoofpotje van rood fruit… erg, erg verleidelijk.

De middellange finish op warme kruiden een flink wat rood fruit maken dat ik met een flinke glimlach op mijn tronie de laatste druppels uit het glas lik.

Wat een belachelijk lekker Teeling! Thx, Benny! Dit was Genieten met hoofdletter G.

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 11-12-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).