Distilleerderij: Teeling
Regio: Ierland
Fles: Teeling 20 Year Old Vintage Reserve Collection Bresser & Timmer, OB 2022, Rivesaltes cask #55914
Kleur: mahonie
ABV: 54.4%

Genieten met hoofdletter G

Rivesaltes is een vin doux naturel (ook wel likeurwijn), wat zoveel betekent als een zoete Franse dessertwijn uit de Rousillon. En op zo’n vat mocht deze Teeling maar liefst 2 decennia lang rijpen alvorens de Nederlandse importeur Bresser & Timmer er in 2022 mee aan de haal ging. Het zal u niet verbazen dat het sample dat momenteel in mijn glas zit mij wederom werd bezorgd door Benny J, die ik graag en geheel terecht omschrijf als Mr Teeling Belgium. Prachtig kleurtje. Proeven, die handel!

Oh, dit is wel erg apart… én erg goed! Een stoofpotje van flink wat fruit met in de hoofdrol banaan, pruim, bloedappelsien en kruisbessen. Voeg daar maar onmiddellijk een handjevol noten aan toe alsook smeuïge honing, pruimtabak en wat melkchocolade. Wat een heerlijke neus is me dat! Wat late boerenboter, vanille en chocolate chip cookies maken het plaatje compleet. Absoluut heerlijk!

De alcohol is perfect geïntegreerd. Deze brandt absoluut niet, hoewel hij best pittig binnenkomt. Nu krijg ik eerst iets van rode wijn, onmiddellijk opgeleukt met kruiden van het vat. Denk kruidnagel, nootmuskaat en zwarte peper. Dan explodeert het fruit op de tong: banaan, rode bessen, appelsienen en abrikozen. Karamel, chocolade, rood fruit, bessen… hij heeft het allemaal en het is simpelweg perfect in balans. Honing en Earl Grey thee, een stoofpotje van rood fruit… erg, erg verleidelijk.

De middellange finish op warme kruiden een flink wat rood fruit maken dat ik met een flinke glimlach op mijn tronie de laatste druppels uit het glas lik.

Wat een belachelijk lekker Teeling! Thx, Benny! Dit was Genieten met hoofdletter G.

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 11-12-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).