Distilleerderij: Teeling
Regio: Ierland
Fles: Teeling 19 Year for The Nectar, OB 2018, Rum Cask #100053
Kleur: goud
ABV: 52.3%

Sofort, bitte!

Dat Belgisch importeur The Nectar goeie vaten selecteert, is een open deur intrappen. Enkele jaren geleden klopten ze aan bij Teeling en konden de hand leggen op dit voormalige rumvat – een single cask dus – waarop de malt van Teeling al 19 jaar lang lag te slapen. ‘Bottelen, op vatsterkte, en wel sofort, bitte!’ – ik hoor het Mario zo zeggen. En gelijk heeft hij, want deze Teeling is absoluut geweldig.

Onmiddellijk tropisch op ananas en banaan met mandarijntjes en honing en vanille en… ja, dit gaat hier best nog even door, hoor. En het is allemaal lekker, zoet en uitnodigend. Op de achtergrond zit nog een stoffige toets van het hout, die er voor zorgt dat het geheel een prima balans bereikt. Na enkele ogenblikken is het glas evolueert hij zelfs naar wat toffee, kokosnoot en gebak. Ik ben fan!

Rond en romig op de tong met onmiddellijk een terugkeer van de banaan, die onmiddellijk wordt bijgetreden door mango en passievrucht, maar ook flink wat houtkruiden als kruidnagel en zelfs wat ras el hanout. En dat werkt! Heel even moet ik aan een bekende, gesloten Lowlander denken, maar neen, het is en blijft op en top een Ierse whiskey met een fantastische invloed van het rumvat. Uitstekend!

De afdronk is lang, zoet op vanille en honing met een exotische terminal.

Een bijzonder lekker Teeling. Eén van mijn favorieten tot nu toe, zonder twijfel, maar helaas nergens meer te vinden. Wederom bedankt, Benny!

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 11-12-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).