Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

MEUG tasting: Er was eens… Geuze!

Events Posted on 18/03/2023 22:01

Smaakagentschap MEUG pakte uit met een flink leuke biertasting: Er was eens… Geuze!

‘De champagne van het Pajottenland, één van de schoonste producten die ons landje te bieden heeft.’ En laat ik zelf nu net een paar jaar geleden dit type wild & sour ale hebben ontdekt (ook al was het geen liefde op het eerste gezicht en ja, ik ben een laatbloeier), dus hier had ik wel zin in. Het hoeft geen betoog dat geuze de laatste jaren flink in opmars is. Sterker nog, de lambiekbieren  van bijvoorbeeld 3 Fonteinen en Cantillon zijn razend populair en vliegen de deur uit. Je moet je zelfs op een wachtlijst laten zetten om een fles te mogen kopen. Man, man, man, het moet niet gekker worden.

Maar op zaterdag 18 maart was MEUG online de place to be om samen maar liefst 6 mooie geuzebieren te gaan ontdekken.

Voor deze online tasting had MEUG niemand minder dan geuzekenner Dennis Vansant en Jan Panneels van Het Huis van de Geuze uitgenodigd. Ik maakte mijn borst nat, spoelde zes bierglazen uit, haalde mijn Geuze uit de kelder en was helemaal klaar om flink wat op te steken en lekkers te proeven.

Hieronder mijn, weliswaar beperkte, tasting notes:

Moriau Oude Geuze – 7%

Moriau is een mooie, zachte, toegankelijke geuze (genoemd naar een voormalige brouwerij, het bier wordt nu geproduceerd Boon). Hij schenkt een troebel goudkleurig met wat vlokjes en een kraag die snel gaat liggen. Op de neus krijg ik frisse Granny Smith appeltjes en een mooi bittertje. Op smaak is het vanzelfsprekend wat zuur (maar niet te), maar tegelijkertijd fris op wit fruit en zachte tannine. Hij is minder droog dan  Leuke geuze om mee te starten.

Lindemans Cuvée Rene – 6%

De volgende is flink verschillend. Hij schenkt goudblond en van een kraag is geen sprake. Hij sprankelt als champagne. Ik durf te stellen dat deze niet echt zuurder is, maar tegelijkertijd ook een pak minder bitter. Ook hier wat wit fruit, maar ook iets wat me aan cider doet denken.

Girardin Gueuze Black Label – 5%

Dit was een blij weerzien. Ik proefde eerder al een botteling uit 2013 (zie https://blog.whivie.be/?p=10160) en zei toen al dat ik het een dorstlessende geuze vond waarvan ik er makkelijk en graag twee na elkaar zou drinken. Maar dat kon vandaag natuurlijk niet, want er was veel anders te ontdekken. Paul Girardin creëerde dit ‘black label’ als eerbetoon aan de Johnnie Walker Black Label.

Lambiek Fabriek Brett-Elle – 6.3%

‘No Brett – No Glory’ staat er op het ruglabel. Deze schenkt goudblond, troebel met een mooie witte kraag met minuscule belletjes. Die blijft lang staan. Deze werd gebotteld in september 2022 en is bijgevolg bijzonder jong, wat initieel voor een putgeurtje zorgt (veroorzaakt door zwavel). Gelukkig trekt dat snel weg. Deze drink gevaarlijk vlot weg, is lekker fruitig en friszuur.

Dekoninck Oude Geuze – 7%

Dekonink is eveneens een teloorgegane geuzesteker, waarvan Boon het merk een second lease on life gegeven heeft. Wederom goudblond met een mooie witte kraag. Verrassende geur van stopverf, terwijl er op smaak achter de typische zure toetsen iets verrassends zoet schuilt.

Hanssens Oude Gueuze – 6%

Okay… dit is wel iets helemaal anders… hij schenkt goudkleurig zonder kraag en ruikt… euh… bijzonder vuil. Sojasaus, nagellakverwijderaar… dit is de Laphroaig van de geuze! Ook op smaak is dit flink wennen. Zuur (en nog geen klein beetje, doet wat aan wijnazijn denken) en hij doet me bekkentrekken. Dit is geuze uit de Champion’s League (laat ik me hier vanavond wijsmaken), maar ik speel duidelijk nog in vierde provinciale. Gelukkig kan ik de rest van mijn flesjes Girardin hier achteraan gieten om één en ander te spoelen…

Verhip, als je er deskundige uitleg bij krijgt, wordt geuze (of gueuze als u de Franse schrijfwijze prefereert) zowaar dubbel zo lekker! Wat een heerlijke manier om je zaterdagavond door te brengen.

Een welgemeende dank u wel aan MEUG & Dennis voor deze vloeibare verpozing.

May the… err… Geuze be with you!Teeling 19 Year Old for The Nectar

Tasting Notes Posted on 18/03/2023 16:28

Distilleerderij: Teeling
Regio: Ierland
Fles: Teeling 19 Year for The Nectar, OB 2018, Rum Cask #100053
Kleur: goud
ABV: 52.3%

Sofort, bitte!

Dat Belgisch importeur The Nectar goeie vaten selecteert, is een open deur intrappen. Enkele jaren geleden klopten ze aan bij Teeling en konden de hand leggen op dit voormalige rumvat – een single cask dus – waarop de malt van Teeling al 19 jaar lang lag te slapen. ‘Bottelen, op vatsterkte, en wel sofort, bitte!’ – ik hoor het Mario zo zeggen. En gelijk heeft hij, want deze Teeling is absoluut geweldig.

Onmiddellijk tropisch op ananas en banaan met mandarijntjes en honing en vanille en… ja, dit gaat hier best nog even door, hoor. En het is allemaal lekker, zoet en uitnodigend. Op de achtergrond zit nog een stoffige toets van het hout, die er voor zorgt dat het geheel een prima balans bereikt. Na enkele ogenblikken is het glas evolueert hij zelfs naar wat toffee, kokosnoot en gebak. Ik ben fan!

Rond en romig op de tong met onmiddellijk een terugkeer van de banaan, die onmiddellijk wordt bijgetreden door mango en passievrucht, maar ook flink wat houtkruiden als kruidnagel en zelfs wat ras el hanout. En dat werkt! Heel even moet ik aan een bekende, gesloten Lowlander denken, maar neen, het is en blijft op en top een Ierse whiskey met een fantastische invloed van het rumvat. Uitstekend!

De afdronk is lang, zoet op vanille en honing met een exotische terminal.

Een bijzonder lekker Teeling. Eén van mijn favorieten tot nu toe, zonder twijfel, maar helaas nergens meer te vinden. Wederom bedankt, Benny!

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 11-12-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Teeling Wonders of Wood Virgin Chinkapin American Oak

Tasting Notes Posted on 18/03/2023 06:28

Distilleerderij: Teeling
Regio: Ierland
Fles: Teeling Wonders of Wood, Virgin Chinkapin American Oak, OB 2022
Kleur: amber
ABV: 50%

Boeiend

Dit is een Teeling Single Pot Still (dus eigen stooksel, als u begrijpt wat ik bedoel) die rijpte op Virgin Chinkapin American Oak. Da’s een soort gele eik. Ik verwacht me aan flink wat kruidigheid. Een deel van de opbrengst gaat overigens naar een organisatie die zich bezighoudt met het herbebossen van Ierland. Maar dit volledig terzijde. Dit is de eerste release in de zogenaamde Wonders of Wood reeks. Daar gaan we!

De neus offreert flink wat fruit in de vorm van bloedappelsienen, mango en zwarte bessen, terwijl karamel en toffee de zoetigheid nog doen toenemen. Maar de kruidigheid is niet min, hoor. Pot Still betekent immers dat er ongemoute gerst aan de mash bill werd toegevoegd wat zorgt voor een kruidige neus waarbij ook vanille, houtsnippers en kalisse de lakens uitdelen. Na wat ademen wordt deze whiskey zelfs verrassend waxy en verschijnt er wat chocolade, amandelpasta en pas geboende parket. Dat werkt echt wel heel goed, zeg. Interessante neus!

Waxy op de tong, ook! Onmiddellijk zoet op crème brûlée en chocolade, maar krijgt dan snel een zuurtje als van mandarijnen en pompelmoes alvorens plots je mond helemaal droog te maken. De kruiden blijven prikkelen, de zoetheid neemt af en wordt vervangen door een interessante bitterheid die ik niet anders kan omschrijven dan als van een druivenpit of tamme kastanje. Knap!

De afdronk is middellang en best wel droog op donkere chocolade gevuld met appelsienpasta. Geweldig.

Zonder meer boeiende whiskey. Reken op 80 EUR. Thx, Benny!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 11-12-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).