Brouwerij: Girardin
Regio: België
Fles: Girardin 1882 Gueuze, b. 2013, 37.5cl
Kleur: amber
ABV: 5%

Ongefilterd

Francicus-Alexius Girardin, geboren in 1847, huurde sinds 1882 de Girardin hoeve in Sint-Ulriks-Kapelle, vandaar het jaartal op het label van deze fles geuze. Vandaag de dag wordt de brouwerij bestierd door Paul Girardin, vierde generatie, en zijn vrouw Heidi. Naast de ongefilterde geuze – met het zwarte label en momenteel in mijn glas – hebben ze er ook nog eentje met een wit label die wel gefilterd wordt. En naast de geuze is er ook nog kriek, dat spreekt. Mijn Gueuze 1882 werd gebotteld in 2013, schenkt een prachtig amber met een mooie witte kraag die relatief snel gaat liggen en een kleine film op mijn lambik achterlaat.

De neus is erg fruitig en offreert abrikoos, perzik met een mooi hint van banaan. Daarnaast flink wat pompelmoes, wat hem een mooi bitterzuur kantje geeft. Erg uitnodigend.

Hij bruist lekker, waardoor zowel het zoete als het zure als het bittere allemaal prima tot uiting komt. Dit is fruitig en minder wrang dan ik bij menig geuzebieren ontwaar. Dat maakt hem makkelijk(er) drinkbaar, moet ik bekennen. Ik ben fan.

De finish gaat van zuur naar zoet en blijft relatief lang hangen. Ik vind het prima.

Dorstlessende geuze (of gueuze voor de fanatiekelingen), waarvan ik er makkelijk en graag twee na elkaar drink.

Geproefd door Mark Dermul op 15-01-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).