Distilleerderij: Teeling
Regio: Ierland
Fles: Teeling Wonders of Wood, Virgin Chinkapin American Oak, OB 2022
Kleur: amber
ABV: 50%

Boeiend

Dit is een Teeling Single Pot Still (dus eigen stooksel, als u begrijpt wat ik bedoel) die rijpte op Virgin Chinkapin American Oak. Da’s een soort gele eik. Ik verwacht me aan flink wat kruidigheid. Een deel van de opbrengst gaat overigens naar een organisatie die zich bezighoudt met het herbebossen van Ierland. Maar dit volledig terzijde. Dit is de eerste release in de zogenaamde Wonders of Wood reeks. Daar gaan we!

De neus offreert flink wat fruit in de vorm van bloedappelsienen, mango en zwarte bessen, terwijl karamel en toffee de zoetigheid nog doen toenemen. Maar de kruidigheid is niet min, hoor. Pot Still betekent immers dat er ongemoute gerst aan de mash bill werd toegevoegd wat zorgt voor een kruidige neus waarbij ook vanille, houtsnippers en kalisse de lakens uitdelen. Na wat ademen wordt deze whiskey zelfs verrassend waxy en verschijnt er wat chocolade, amandelpasta en pas geboende parket. Dat werkt echt wel heel goed, zeg. Interessante neus!

Waxy op de tong, ook! Onmiddellijk zoet op crème brûlée en chocolade, maar krijgt dan snel een zuurtje als van mandarijnen en pompelmoes alvorens plots je mond helemaal droog te maken. De kruiden blijven prikkelen, de zoetheid neemt af en wordt vervangen door een interessante bitterheid die ik niet anders kan omschrijven dan als van een druivenpit of tamme kastanje. Knap!

De afdronk is middellang en best wel droog op donkere chocolade gevuld met appelsienpasta. Geweldig.

Zonder meer boeiende whiskey. Reken op 80 EUR. Thx, Benny!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 11-12-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).