Distilleerderij: Teeling
Regio: Ierland
Fles: Teeling 18 Year Old The Renaissance Series No 5, ex-Bourbon barrels & ex-Calvados casks finish, OB 2022, 9000 bts
Kleur: goud
ABV: 46%

100%

De vorige vier releases uit de zogenaamde Renaissance Series – waarbij hun 18-jarige malt telkens in een ander vattype wordt gefinisht – konden mij stuk voor stuk bekoren. En ziehier nummer vijf, de laatste in de reeks, liet ik mij vertellen. Hierbij voltrok de finish zich op vaten waar voorheen Calvados op rijpte. Maar kan je nog van een finish spreken, als je weet dat hij eerst 12 jaar op voormalige bourbonvaten rijpte en dan nog eens 6 op Calvados vaten? Da’s eerder een dubbele rijping, toch? Aangezien ik ook erg tuk ben op Calvados, zou dit zomaar weer helemaal in mijn straatje kunnen passen.

Jawel, dames en heren, deze neus is uitstekend. De Calvados vertaalt zich hier naar duidelijke toetsen van appelcider, aangevuld met vanille en kaneel. Intens zoet, hoor. Wat late rozijntjes en een hint van ananas op eigen nat. Dit is 100% mijn genre.

Ook op smaak is het één en al appels in alle vormen en verschijningen, terwijl iets zacht floraal zich over mijn smaakpapillen verspreid. Graankoekjes op de achtergrond, net als zachte houtkruiden. Denk zoethout en een mespuntje witte peper. Zelfs een verloren gelopen zoutkorrel. Erg goed en 100% Ierse stijl.

De afdronk is lang, zoet, fris, kruidig (heel even zelfs pikant) en 100% bevredigend.

Deze kost zo’n 130 EUR. En hij is dat 100% waard. Thx, Benny!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 11-12-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).