Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Teeling 18 Year Old The Renaissance Series No 5 – Calvados Casks

Tasting Notes Posted on 03/17/2023 16:27

Distilleerderij: Teeling
Regio: Ierland
Fles: Teeling 18 Year Old The Renaissance Series No 5, ex-Bourbon barrels & ex-Calvados casks finish, OB 2022, 9000 bts
Kleur: goud
ABV: 46%

100%

De vorige vier releases uit de zogenaamde Renaissance Series – waarbij hun 18-jarige malt telkens in een ander vattype wordt gefinisht – konden mij stuk voor stuk bekoren. En ziehier nummer vijf, de laatste in de reeks, liet ik mij vertellen. Hierbij voltrok de finish zich op vaten waar voorheen Calvados op rijpte. Maar kan je nog van een finish spreken, als je weet dat hij eerst 12 jaar op voormalige bourbonvaten rijpte en dan nog eens 6 op Calvados vaten? Da’s eerder een dubbele rijping, toch? Aangezien ik ook erg tuk ben op Calvados, zou dit zomaar weer helemaal in mijn straatje kunnen passen.

Jawel, dames en heren, deze neus is uitstekend. De Calvados vertaalt zich hier naar duidelijke toetsen van appelcider, aangevuld met vanille en kaneel. Intens zoet, hoor. Wat late rozijntjes en een hint van ananas op eigen nat. Dit is 100% mijn genre.

Ook op smaak is het één en al appels in alle vormen en verschijningen, terwijl iets zacht floraal zich over mijn smaakpapillen verspreid. Graankoekjes op de achtergrond, net als zachte houtkruiden. Denk zoethout en een mespuntje witte peper. Zelfs een verloren gelopen zoutkorrel. Erg goed en 100% Ierse stijl.

De afdronk is lang, zoet, fris, kruidig (heel even zelfs pikant) en 100% bevredigend.

Deze kost zo’n 130 EUR. En hij is dat 100% waard. Thx, Benny!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 11-12-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Teeling Dark Porter

Tasting Notes Posted on 03/17/2023 06:26

Distilleerderij: Teeling
Regio: Ierland
Fles: Teeling Dark Porter, ex-DOT Brew Porter Casks Finish, OB 2022
Kleur: goud
ABV: 46%

DOT

Teeling heeft al een aantal expressies op de markt die in samenwerking met DOT Brewery werd geproduceerd. Van DOT heb ik zelfs een Teeling-biertje, dus dat moet ik straks ook maar eens gaan proeven. Maar nu dus eerst de whiskey, die gefinisht werd op vaten van DOT waar voorheen hun porter – een stevig, donker bier – op rijpte.

Onmiddellijk erg zoet op de neus, met inderdaad die toets van porter, wat zich hier vertaalt naar koffie en zelfs een hint van diesel. Ruikt verrassend jong. Storen doet het – net – niet. Nog wat hout en perensiroop.

Op smaak is het meer van hetzelfde en wordt hij verrassend spirity, wat opnieuw de jonge leeftijd verraadt. De peren, koffie en houtkruiden keren weer en maken hem prikkelend. Peper, vooral.

De porter vertoont zich pas terug in de afdronk, die voorts relatief zoet en pikant is.

Ik beken, het is verre van mijn favoriete Teeling. Deze lijkt wel heel erg jong en wild. Wederom bedankt, Benny!

81/100

Geproefd door Mark Dermul op 11-12-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).