Distilleerderij: Teeling
Regio: Ierland
Fles: Teeling Sommelier Selection Douro Old Vines Finish, OB 2022, 24.000 bts
Kleur: koper
ABV: 46%

Intens

Tot nu toe hebben de Teeling releases in de zogenaamde Sommerlier Selection my stuk voor stuk kunnen bekoren. Vooral de Recioto die ik zopas proefde en de Sauternes die ik begin dit jaar proefde, stonden mij enorm aan. Veel overtuiging had ik dan ook niet nodig om een sample van Benny in ontvangst te nemen van deze Douro Old Vines finish. Douro verwijst uiteraard naar de streek in Portugal waar die heerlijke port- en andere rode wijnen vandaan komen. De Teeling malt mocht maar liefst 14 maanden doorbrengen in zulke vaten. Douro Old Vines is een wijn die geproduceerd wordt met druiven die aan ranken van minstens 25 jaar oud groeien.

De neus is heerlijk intens op pruimen, dadels, rozijnen en bloedappelsien, besprenkeld met die lichtbruine Graeffe suiker die Vlamingen maar wat graag op hun pannenkoeken strooien. Op de achtergrond nog wat aardse toetsen met een zachte kruidigheid.

Ondanks het feit dat de body wat aan de lichte kant is, is ook de smaak best intens te noemen. Het donkere fruit van de neus keert weer, aangevuld met sappige kersen en flink wat kruiden. Denk kruidnagel en zwarte peper. Een mooi zuurtje als van pompelmoes steekt de kop op, terwijl iets floraal flirt met de smaakpapillen. Heerlijk.

En zelfs de finish is intens. Ha! Ik heb een titel. Het donkere fruit blijft gehuld in een kruidig dekentje, terwijl de tannine de mond langzaam maar zeker droog maken.

Hopla! We hebben een nieuwe favoriet in de Sommelier Selection. Die gaat prima bij zowel een kaasplankje als bij een dessertje met noten en chocolade.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-12-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).