Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Teeling Sommelier Selection Douro Old Vines Finish

Tasting Notes Posted on 03/15/2023 16:23

Distilleerderij: Teeling
Regio: Ierland
Fles: Teeling Sommelier Selection Douro Old Vines Finish, OB 2022, 24.000 bts
Kleur: koper
ABV: 46%

Intens

Tot nu toe hebben de Teeling releases in de zogenaamde Sommerlier Selection my stuk voor stuk kunnen bekoren. Vooral de Recioto die ik zopas proefde en de Sauternes die ik begin dit jaar proefde, stonden mij enorm aan. Veel overtuiging had ik dan ook niet nodig om een sample van Benny in ontvangst te nemen van deze Douro Old Vines finish. Douro verwijst uiteraard naar de streek in Portugal waar die heerlijke port- en andere rode wijnen vandaan komen. De Teeling malt mocht maar liefst 14 maanden doorbrengen in zulke vaten. Douro Old Vines is een wijn die geproduceerd wordt met druiven die aan ranken van minstens 25 jaar oud groeien.

De neus is heerlijk intens op pruimen, dadels, rozijnen en bloedappelsien, besprenkeld met die lichtbruine Graeffe suiker die Vlamingen maar wat graag op hun pannenkoeken strooien. Op de achtergrond nog wat aardse toetsen met een zachte kruidigheid.

Ondanks het feit dat de body wat aan de lichte kant is, is ook de smaak best intens te noemen. Het donkere fruit van de neus keert weer, aangevuld met sappige kersen en flink wat kruiden. Denk kruidnagel en zwarte peper. Een mooi zuurtje als van pompelmoes steekt de kop op, terwijl iets floraal flirt met de smaakpapillen. Heerlijk.

En zelfs de finish is intens. Ha! Ik heb een titel. Het donkere fruit blijft gehuld in een kruidig dekentje, terwijl de tannine de mond langzaam maar zeker droog maken.

Hopla! We hebben een nieuwe favoriet in de Sommelier Selection. Die gaat prima bij zowel een kaasplankje als bij een dessertje met noten en chocolade.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-12-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Teeling Sommelier Selection Recioto Wine Cask

Tasting Notes Posted on 03/15/2023 06:22

Distilleerderij: Teeling
Regio: Ierland
Fles: Teeling Sommelier Selection Recioto Wine Cask, OB 2022, 1200 bts
Kleur: koper
ABV: 46%

Aardbeien

Dit is de vierde expressie van de Sommelier reeks van Teeling die ik aan de lippen zet. Eerder proefde ik al de Amarone, Margaux en Sauternes casks, vandaag is het tijd voor de Recioto wine cask. Recioto – voluit Recioto della Valpolicalla – is een wijnstreek rondom Verona in het noordwesten van Italië en wordt geproduceerd van geconcentreerde, ingedroogde druiven. Het is een heerlijk zoete, rode wijn. En dat gaat zonder enige twijfel flink van invloed zijn op deze Ierse malt.

De neus begint prikkelen op rood fruit, maar wordt gaandeweg donkerder, als u begrijpt wat ik bedoel. Rode bessen worden blauw en zwart, kersen en aardbeien in een stoofpotje. Er zit ook wat honing in met zachte kruiden van het hout. Een lichte aciditeit, ongetwijfeld van de wijn, tekent present. Fermenterende druiven. Tot slot nog een toets van melkchocolade.

De body is prima. Lekker olieachtig. Onmiddellijk zoet op aardbeien en rode bessen, met een uppercut van houtkruiden. Kaneel, zwarte peper en kruidnagel. Halverwege begint hij flink droog te worden. De wijn drukte overduidelijk zijn stempel, maar de boel blijft vooral erg zoet wat ik als een voordeel zie. De melkchocolade keert weer, deze keer gevuld met aardbeiengelei. En dat werkt.

Terwijl de tannine de mond verder droog maakt, is het de melkchocolade met aardbeiensmaak die het langst blijft hangen.

Ik lust graag whiskey, ik lust graag chocolade en ik lust graag aardbeien. Voor mij is dit dus een erg mooie release, zeker als je weet dat het prijskaartje zo rond de 45 EUR ligt. Thx, Benny!

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-12-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).