Distilleerderij: Teeling
Regio: Ierland
Fles: Teeling Sommelier Selection Recioto Wine Cask, OB 2022, 1200 bts
Kleur: koper
ABV: 46%

Aardbeien

Dit is de vierde expressie van de Sommelier reeks van Teeling die ik aan de lippen zet. Eerder proefde ik al de Amarone, Margaux en Sauternes casks, vandaag is het tijd voor de Recioto wine cask. Recioto – voluit Recioto della Valpolicalla – is een wijnstreek rondom Verona in het noordwesten van Italië en wordt geproduceerd van geconcentreerde, ingedroogde druiven. Het is een heerlijk zoete, rode wijn. En dat gaat zonder enige twijfel flink van invloed zijn op deze Ierse malt.

De neus begint prikkelen op rood fruit, maar wordt gaandeweg donkerder, als u begrijpt wat ik bedoel. Rode bessen worden blauw en zwart, kersen en aardbeien in een stoofpotje. Er zit ook wat honing in met zachte kruiden van het hout. Een lichte aciditeit, ongetwijfeld van de wijn, tekent present. Fermenterende druiven. Tot slot nog een toets van melkchocolade.

De body is prima. Lekker olieachtig. Onmiddellijk zoet op aardbeien en rode bessen, met een uppercut van houtkruiden. Kaneel, zwarte peper en kruidnagel. Halverwege begint hij flink droog te worden. De wijn drukte overduidelijk zijn stempel, maar de boel blijft vooral erg zoet wat ik als een voordeel zie. De melkchocolade keert weer, deze keer gevuld met aardbeiengelei. En dat werkt.

Terwijl de tannine de mond verder droog maakt, is het de melkchocolade met aardbeiensmaak die het langst blijft hangen.

Ik lust graag whiskey, ik lust graag chocolade en ik lust graag aardbeien. Voor mij is dit dus een erg mooie release, zeker als je weet dat het prijskaartje zo rond de 45 EUR ligt. Thx, Benny!

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-12-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).